Jubilarni X. Hrckov maskenbal okupio djecu iz cijele Vojvodine

Objavljeno: 18.02.2013. Pregleda: 44

Hrckov maskenbal 2013-1Blizu 400 djece iz Bačke i Srijema sudjelovalo je 8. veljače 2013. godine na jubilarnom X. Hrckovom maskenbalu, priređenom u restoranu KTC-a u Subotici. Djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ili su članovi hrvatskih udruga i kulturno umjetničkih društava, prekrasno maskirana i u dobrom raspoloženju, proslavila su i stoti broj podliska „Hrvatske riječi“ „Hrcko“, kao i desetu obljetnicu izlaska ovog podliska za djecu.

Ovogodišnji Hrckov maskenbal je poseban i značajan zbog tri jubileja - u pitanju je jubilarni, deseti po redu Hrckov maskenbal u okviru kojega je obilježen stoti broj „Hrcka“ koji je izašao u siječnju 2013. godine, kao i deseti Hrckov rođendan, rekla je urednica „Hrcka“ i članica Organizacijskog odbora Hrckovog maskenbala Ivana Petrekanić Sič.

Hrckov maskenbal 2013-2„Uoči Božića 2003. izašao je prvi broj 'Hrcka' tako da krajem godine obilježavamo deset godina od početka izlaska ovoga podliska, ali smo željeli iskoristiti prigodu kada je ovoliko djece na okupu. Naime, Hrckov maskenbal jedini je događaj u hrvatskoj zajednici na kojem se okupe sva djeca iz Bačke i Srijema koja pohađaju nastavu na hrvatskom, slušaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, ili su članovi udruga, kulturno umjetničkih društava s hrvatskim predznakom“.

Novina ovoga Hrckovog maskenbala bio je kviz „Hrckov klikeraš“ u kojem su znanje o Hrcku provjerili predstavnici svih škola i udruga, a ocijenio ih je žiri kojeg su činili članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Anđela Horvat, predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković i urednica „Hrcka“ Ivana Petrekanić Sič.

„U odnosu na neke prethodne, ovaj maskenbal je bio poseban po tome što smo prvi puta organizirali jedan kviz kroz koji su djeca mogla pokazati koliko zapravo znaju o svom podlisku, a tu je u povodu desetog Hrckovog rođendana bila i torta napravljena od kartona u koju smo stavili čokoladne bananice. Tako je simbolično, umjesto komada torte, svako dijete dobilo čokoladnu bananicu“, rekla je Ivana Petrekanić Sič.

Hrckov maskenbal 2013-3Deseti Hrckov maskenbal okupio je djecu iz Subotice, iz OŠ „Matko Vuković“, OŠ „Ivan Milutinović“, OŠ „Sveti Sava“ i vrtića „Marija Petković“, potom djecu iz OŠ „22. oktobar“» iz Bačkog Monoštora, OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta skupa s vrtićem „Petar Pan“, OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, OŠ „Ivan Milutinović“ iz Male Bosne, odakle su stigla i djeca iz vrtića „Bambi“, OŠ „Aleksa Šantić“ iz Vajske, OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Plavne, HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, HBKUD „Lemeš“ iz Svetozara Miletića, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Bačkog Brijega, KPZH „Šokadija“ iz Sonte, HKC „Srijem – Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice i HKD „Šid“ iz Šida.

Budući da već nekoliko godina unatrag nema natjecanja za najbolju masku, sva su djeca dobila prigodne darove, a za dobro raspoloženje, pjesmu i ples na Hrckovom maskenbalu bile su zadužene „Đurđinske cure“.

Tekst: Nela Skenderović
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima