Kako udruge u Srijemu ocjenjuju odlazeću godinu?

Objavljeno: 28.12.2016. Pregleda: 41

udruge u srijemu srijemci srijemuKraj godine vrijeme je kada kulturne udruge na svojim godišnjim koncertima predstavljaju javnosti sve ono što su vježbali i naučili. Uglavnom sve udruge u Srijemu ocjenjuju ovu poslovnu godinu, i pored umanjenog iznosa sredstava za kulturu, kao veoma uspješnu, a za narednu godinu postavljaju ambiciozne planove.

Zacrtano, ostvareno

Za članove HKPD-a Tomislav iz Golubinaca ova godina je bila veoma uspješna. Kako kažu, uspjeli su ostvariti sve planirano:

„Nadam se da će kvalitetu rada našeg društva prepoznati, osim hrvatskih institucija, i svi ostali. Osnovano je dosta kulturnih udruga i to je za poštovanje. Svjesni smo da se sredstva moraju dijeliti svima manje-više na jednake dijelove. Međutim, mi smatramo da mnogo bolje radimo u odnosu na neka društva. Prevladali smo ‘dječje bolesti’, što svojim programom i potvrđujemo i mislim da bi možda kada jeudruge u srijemu tomislav golubinci raspodjela financijskih sredstava u pitanju, trebalo izmijeniti kriterije i dijeliti novac svakom prema zasluzi. Imamo veliku potporu lokalne samouprave i to je za svaku pohvalu. Imamo potporu i od HNV-a, AP Vojvodine ali imamo ideje i projekte koje ćemo nadam se uspjeti realizirati u sljedećoj godini, aplicirajući za dodatna sredstva preko fondova Europske unije“, kaže Vlatko Ćaćić.

Iz HKPD-a Matija Gubec iz Rume kažu da ova godina nije bila specijalno obilježena, ali da se rad Društva uspio održati na istoj razini kako je bilo i prethodnih godina:

„Kod nas je prisutan kontinuitet u radu. Sekcije u Društvu redovito rade, sve planirane koncerte smo održali, preostaje nam još jedan posljednji u ovoj godini koji organiziramo u povodu dana Društva. Što se financija tiče, mislim da smo sve natječaje koji su se tijekom godine pojavljivali ispratili, s više ili manje sreće. Iznosi su bili uglavnom isti kao i prošle godine. Tu prvenstveno mislim na natječaje u Pokrajini, ali smo imali potporu i općine i Veleposlanstva Hrvatske. Postoje neke stvari koje nismo riješili kao što je na primjer problem imovinsko-pravne prirode zgrade Hrvatskog doma. Postojali su neki nagovještaji nakon sastanka srpskog premijera i predsjednice Hrvatske da će se nešto učiniti i u rješavanju tog pitanja, ali se do sada ništa nije promijenilo“, ističe predsjednik Gupca Pavle Škrobot.

udruge u srijemu matija gubec rumaZa iduću godinu natjecat će se za sredstva kod svih institucija kod kojih su i do sada sudjelovali. No, očekuju veću pomoć za organizaciju velike manifestacije u povodu skupa kulturnih društava koja nose naziv Matija Gubec koja je planirana u idućoj godini.

Vječiti problem

Problem financijske prirode prisutan je u gotovo svakoj udruzi. No, i pored toga udruge uspijevaju održati kontinuitet u radu:

„Rad udruge Hrvatske čitaonice Ilija Okrugić u Zemunu u 2016. godini istovjetan je kao i ranijih godina. Za rad zbora treba osigurati uvjete počevši od dirigenta do prostora, a napose u zimskom razdoblju topao prostor, jer osim dirigenta sastav zbora je amaterski i na dragovoljnoj bazi. Sredstva dobivena od HNV-a dovoljna su za rad za samo dva mjeseca. Novca je malo, a nas previše. No, nama je glavni donator Hrvatska preko Državnog ureda za Hrvate izvan domovine, a od općine ne dobivamo ništa jer ignoriraju naše postojanje još od osnutka“, kaže predsjednik Zvonimir Rajković, dodajući: „Za 2016. godinu, udruga je po projektima preko Veleposlanstva Hrvatske prihodovala 15.000 kuna ili 231.800 dinara za rad zbora Odjek i čitaonice i knjižnice. Projektima za zbor i knjižnicu kod HNV-a prihodovala je za zbor 60.000 dinara, a za knjižnicu 20.000 dinara. Za ozbiljan rad zbora, a sa zborom se ozbiljno radi, treba platiti i ravnatelja, što na godišnjoj razini iznosi približno 20.000 dinara i još potrošni materijal, garderoba za nastupe, oko 60.000 dinara. Sve u svemu, kako bismo lagodno radili, godišnje dotacije ne bi trebale biti manje od 70.000 dinara.“

Iz najzapadnije srijemske općine Šid iz Hrvatskog kulturnog društva Šid ističu da su zadovoljni ovom godinom, kako uspjesima njihovih članova tako i dobivenim sredstvima uz pomoć kojih će uspjeti opremiti binu u župnom dvorištu:

„Zadovoljan sam radom našeg Društva. Najveća naša investicija ove godine je izgradnja metalne konstrukcije na otvorenoj bini za čiju izgradnju je bilo potrebno izdvojiti preko 4.000 eura što je za naše, kao i za većinu društava, prilično veliki iznos. Ali preko natječaja, prije svega na pokrajinskoj razini, uspjeli smo dobiti određena sredstva za ozvučenje i osvjetljenje, a dio sredstava dobili smo i od Veleposlanstva Hrvatske, HNV-a i općina Šid i Tovarnik. Dodatna sredstva naše Društvo osigurava i prodajom slika nastalih na likovnoj koloniji. Potrudili smo se svoje zahtjeve uputiti na više adresa i zadovoljni smo da je prepoznat značaj izgradnje bine, te su nam pomogli u realizaciji tog projekta. Od različitih društveno-političkih zajednica, mi smo ove godine dobili oko 520.000 dinara. Ta sredstva će nam biti dovoljna da završimo natkrivanje bine, za ozvučenje i pokrijemo sve ostale troškove“, ističe predsjednik Josip Pavlović.

I mala potpora puno znači

Iz najmlađe hrvatske udruge u Srijemu HKD Ljuba ne nagovještavaju ambiciozne planove. Priznaju da su se pomalo ulijenili i nisu sudjelovali ni na jednom natječaju:

„Do sada smo u dva navrata tražili od općine Šid sredstva, kako bismo financirali naše dvije manifestacije. Dobili smo upola manje sredstava od onih koje smo tražili. No, uspjeli smo se uklopiti jer smo od HNV-a dobili sredstva za organiziranje malonogometnog turnira. Potporu imamo od HKD-a Šid, a sredstva prikupimo od naplate ulaznica kada napravimo druženje. Tako prikupimo sredstva za putne troškove i sitnice koje nam trebaju. Planova još uvijek nemamo za iduću godinu, a ovu poslovnu godinu ocjenjujemo slabom trojkom. Ove godine hrvatska udruga iz Ljube dobila je od općine 90.000 dinara, a od HNV-a 30.000. Iznosom koji smo dobili od općine nismo zadovoljni, jer smo tražili sredstva za organiziranje dvije manifestacije, a dobili smo novac samo za jednu. Na svu sreću, dobili smo sredstva od HNV-a pa smo uspjeli pokriti troškove. Možda smo mogli dobiti i malo više, ali dobro, mi smo zadovoljni onim što dobijemo“, ističe predsjednik Josip Pavlović.

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima