Kamp za djecu u Monoštoru

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 42

monostorBučno, veselo, razigrano, ali smišljeno i sadržajno. Tako je prije nekoliko dana izgledalo dvorište monoštorske župe. A kako i ne bi kada je bilo puno djece. Njih pedesetak sudjelovalo je u Multikulturalnom kampu za djecu – „Upoznajmo bogatstvo naše Vojvodine" u Monoštoru. Osim domaćina, dio ovog kampa bila su i djeca iz Sombora i Berega koja pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kuture. Trodnevni program koji je uključivao igru, ples, kreativne radionice, izlet u Tavankut i druge zanimljive sadržaje realiziralo je osam animatora Subotičkog oratorija uz podršku HNV-a.

Posjetili smo ih na koncu drugog dana rada i druženja u Monoštoru. Dojmova je toliko da je svatko od njih poželio s nama podijeliti ono što mu je bilo najljepše. Za Filipa Đukanovića najljepši dio programa bila je izrada magneta, narukvica i brodova od drveta. Probao je sve i sve mu se svidjelo. Njegova drugarica Eleonora Gromović izdvaja „vodeni dan", što zapravo znači gađanje balonima koji su napunjeni vodom. Vanji Tubić, Ivani Đipanov i Tesi Šakić više su legle nove igre koje su naučile od animatora, ali i to što su one mogle animatore naučiti nekim svojim igrama. Ivana Buzadžić izdvojila je igru majmuna i detaljno pojasnila pravila te igre. Anja Šeremešić izdvaja poznanstvo s novim drugarima. Rajko Košec pronašao se u crtanju i taj dio programa mu se i najviše svidio. Imao je što reći i Marko Ivakić, i to o gađanju balonima, ali u šali ima i jednu primjedbu: animatori su, kako kaže, prvo njih izgađali. Slični su i dojmovi ostalih sudionika kampa u Monoštoru. Kako ih se dojmio Tavankut i vožnja fijakerom nismo ih pitali, jer je u vrijeme njihova obilaska Tavankuta ovaj tekst već morao biti pripremljen za novine.
Uz osam animatora, te učiteljice djece računa o svemu vodila je Nataša Stipančević, asistentica za obrazovanje pri HNV-u. 
„Dan je počinjao prihvatom djece, molitvom, imali smo kreativne, glazbene i duhovne radionice. Dan je bio ispunjen radom u radionicama i igrama. Najviše učenika je iz Monoštora, pa smo odlučili da ipak sva tri dana ne budu u Monoštoru već da jedan dan bude izlet u Tavankut, kako bi vidjeli kakav je život tamo, provozali se fijakerom, a planiramo im prirediti i seoske igre bez granica", kaže Nataša.
Djecu u Monoštoru obišla je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 
„HNV veliki dio svojih sredstava i vremena izdvaja za izvannastavne aktivnosti. Na mnoge aktivnosti utjecala je pandemija koronavirusa, pa smo razmišljali kako to nadomjestiti i došli smo do nekih novih rješenja kao što su kamp u Horgošu, razmjena učenika u Vojvodini i na kraju ovaj novi kamp, oratorij u Monoštoru. Velika želja Hrvatskog nacionalnog vijeća bila je da oratorij zaživi i izvan Subotice i zahvaljujući Nataši Stipančević koncepcija i logistika Subotičkog oratorija prenijeta je u Monoštor. U Subotici se oratorij održava tek šest godina, ali mi smo taj žar zapalili i ovdje u Monoštoru i nadam se organizaciji i u drugim mjestima", kazala je predsjednica HNV-a.
Projekt kampa u Monoštoru financiralo je Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice te Grad Sombor.
Ideja je da se naredni kamp organizira u Podunavlju, za djecu iz Sonte, Vajske i Plavne. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Obaveštenje o kolačićima