Kazalištarci iz Ljutova na tradicionalnom Memorijalu u Belišću

Objavljeno: 02.06.2010. Pregleda: 50

Kazališne manifestacije poput Memorijala Ivana Nikolnikova Vanje i Dragutina Nunoša Merca koji se održava u malom hrvatskom mjestu Belišću, prilika su za zbližavanje amaterskih kazališta u matičnoj zemlji i manjinskih amaterskih kazališnih skupina koje su često njihovi gosti. U petak, 28. svibnja 32. memorijal otvorilo je gostujuće amatersko kazalište iz HKUD «Ljutovo» predstavom «Martinove mengule», a za razliku od ranijih godina kada je manifestacija nudila veći broj predstava, ove je godine za tamošnju publiku odabrano svega tri.

Jednako kao i u Srbiji, novčani, pa samim tim i organizacijski problemi javljaju se i u kulturnim udrugama u Hrvatskoj. Tajnica Amaterskog kazališta u Belišću Silvija Kiefer gotovo da ponavlja priču koja se zbiva i u Vojvodini.

«Recesija je učinila svoje. To se vidi i po ovogodišnjoj manifestaciji koja ima samo tri dramske predstave, a inače smo znali imati i više od pet, kao i gostovanje jednog profesionalnog kazališta. Nažalost, ova godina je drugačija, ali se nadamo da će na godinu biti barem malo bolje. Mislim, općenito za kulturu u Hrvatskoj, ne samo u Belišću.»

Od Domovinskog rata mnoge su se veze s kazalištima iz drugih republika prekinule i one se teško ponovno stvaraju, kaže Silvija Kiefer. No, nade ima.

«Neka društva koja su djelovala do Domovinskog rata su se ugasila, i suradnje s okolnim zemljama gotovo da i nema, na tom polju 'ne cvatu ruže', kako se kaže. Suradnja koja je započela prije četiri godine je ona s amaterskim kazalištem iz Ljutova i to je jedna nova suradnja. Zbog toga nam je jako drago, mi smo zapravo veoma blizu iako se do jučer činilo da smo jedni od drugih daleko. Inače, publika s pozornošću prati njihove predstave.»

Zamjenica gradonačelnika Belišća Marija Ilić, koja je i otvorila manifestaciju, mišljenja je kako festival ne može za stalno imati recesijska obilježja, te da se više ne smije dogoditi da poput ove godine na repertoaru nemaju predstavu vlastita kazališta.

Spomenuta manifestacija u Belišću prvi je put održana 1970. godine i održava se sve do danas, uz prekid tijekom Domovinskog rata. Posvećena je dvojici dramskih umjetnika, Ivanu Nikolnikovu Vanji, koji je kao ratni zarobljenik u I. svjetskom ratu došao u Belišće i kasnije tamo formirao prvo amatersko kazalište, i Dragutinu Nunošu Mercu koji je nakon II. svjetskog rata nastavio raditi na promidžbi amaterske dramske umjetnosti u Belišću.

Kazalištarci iz Ljutova predstavu «Martinove mengule» autora Geze Kopunovića izvest će ponovno u subotu, 5. lipnja u HKC «Bunjevačko kolo» i u nedjelju, 6. lipnja u Domu kulture u Đurđinu, a obje predstave počinju u 20 sati.

U okviru Memorijala, u petak, 4. lipnja, u 20 sati, na programu je tragikomedija «Porodično blago», koju će izvesti Gradsko kazalište Beli Manastir, a petak nakon toga, 11. lipnja, Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod izvest će komediju «Dnevnik Adama i Eve».

Siniša Jurić

Napomena: Tekst je, uz dopuštenje autora i uredništva, preuzet s web portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima