Kazalištarci „Šokadije“ na otvorenju 49. Brodskog kola

Objavljeno: 21.01.2013. Pregleda: 49

Brodsko kolo-1 Sonta2013 pjevacka skupinaDesetom smotrom pučkih igrokaza „Sikirevačka poredovnica“, održanoj 12. siječnja 2013. godine u prepunoj svečanoj dvorani Vuković-centra u Sikirevcima, započeta je najstarija manifestacija u Hrvatskoj, 49. Brodsko kolo. U nazočnosti brojne publike i gostiju u dvorani, Smotru su najavili voditelj Silvio Stilinović i predsjednik organizatora, domaćeg KUD-a „Sloga“ Siniša Knežević, otvorila ju je dožupanica Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, a pozdravne riječi nazočnima uputio je i načelnik općine Sikirevci Ivan Benaković. Na pozornici uređenoj poput starinske šokačke sobe nizale su se glumačke družine, selektirane na smotrama u Brodsko-posavskoj i okolnim županijama, održanim tijekom studenog i prosinca 2012. godine. Od ove godine „Poredovnica“ je međunarodna, a čast da budu prvi gosti iz inozemstva imali su kazalištarci KPZH „Šokadija“ iz Sonte.

Sve predstave prštale su od starinskog, pomalo zajedljivog i oporog šokačkog humora, poglavito prikazujući kako seoske društvene, tako i unutarobiteljske prilike i međuljudske odnose. U troipolsatnom programu predstavilo se pet dramskih skupina, dvije pjevačke grupe, ŽPS KUD-a „Lipa“ Semeljci i MPS „Brđani“ Klokočevik, te samičar Mario Gusak.

Prva je nastupila dramska skupina „Žene s osmjehom“ iz Slavonskog Broda, s predstavom „Sida se kučka razboljela“, a potom su se nazočnima predstavili i Šokci s one strane Dunava. Glumci dramske sekcije KPZH „Šokadija“, nadahnuti nazočnošću tolikog broja gledatelja, bravurozno su, uz više puta prekidanu dugim pljeskom, izveli predstavu autora Ivana Andrašića „Dovedeni, zatečeni i naši“. Dramska sekcija kulturnog centra „Klasje“ iz Privlake izvela je igrokaz „Snaja i svekrva“, a šokačka glumačka družina „Matini Kripoštoli“ iz Donje Bebrine „Šokačku safunicu II“. Dramski program završen je igrokazom „Čijalo kod Mare“ u izvedbi gornjogradskih glumaca „Pekmezari KUD-a Podvinje“ iz Podvinja.

Ivan Andrašić, voditelj dramske sekcije KPZH „Šokadija“ je o nastupu u Sikirevcima rekao:

„Ovo nam je bilo vrlo uspješno gostovanje i novo iskustvo. Prvi put smo nastupili pred više od 600 gledatelja, istinskih znalaca i ljubitelja igrokaza i to nas je dodatno nadahnulo, pa su svi glumci pružili maksimum. Meni osobno puno znači to što smo u kolijevci pučkih igrokaza pokazali da nas odlikuju sve vrijednosti koje ova manifestacija zahtijeva od sudionika, a publika je svojim reakcijama pokazala da smo od početka predstave bili na istoj valnoj duljini.“

Brodsko kolo-1 Sonta2013 predstavaNa kraju programa uručene su zahvalnice svim predstavnicima glumačkih družina i pjevačkih skupina, te nagrade najboljem glumcu Antunu Sesaru iz Podvinja i glumici Neni Kuni iz „Matinih Kripoštola“, a potom je uz svirku tamburaša KUD-a „Sloga“ iz Sikirevaca odigrano veliko šokačko kolo. Uz iste tamburaše i večeru, do duboko u noć je nastavljeno druženje svih sudionika Smotre u velikoj dvorani upravne zgrade Općine Sikirevci.

„Brodsko kolo“ je najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, prvi puta održana u Slavonskom Brodu 1963. godine. Ova jedinstvena i izvan okvira Hrvatske poznata manifestacija, kroz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, dramskih, folklornih i pjevačkih skupina, te svirača na tradicijskim instrumentima iz Hrvatske i iz inozemstva, njeguje brodsko-posavsku, slavonsku te uopće hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti. Održava se u mjestima Brodsko-posavske županije, na desetak različitih lokacija, kroz gotovo sve mjesece u godini.

Sikirevci su općina u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije. Naziv Sikirevci prvi put se spominje u povijesnim dokumentima 1540. godine kao riječni prijelaz (skela), a nakon oslobađanja od Turaka bili su vojno graničarsko selo. Općina Sikirevci prvi puta je ustrojena kao administrativna uprava 1873. godine nakon razvojačenja Vojne krajine, a nakon Domovinskog rata ponovna općina ustrojena je 1997. godine. Samo mjesto Sikirevci naseljava oko 2000 žitelja.

Tekst i fotografije: Kata Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima