Klapa i mandolinski sastav Barun nastupila u Žedniku i Tavankutu

Objavljeno: 23.12.2022. Pregleda: 146

Klapa Barun i mandolinski sastav Barun iz Hrvatske gostovali su u Žedniku i Tavankutu, gdje su održali adventske koncerte. Prvi koncert održali su u petak, 9. prosinca 2022. godine, u crkvi svetog Marka Evanđelista u Žedniku, a sutradan su nastupili u Tavankutu, u Domu kulture. Uz tradicionalne klapske, na programu su bile i prigodne božićne skladbe.

Iako je to naznačeno u njihovim imenima, zanimljivo je da klapu i mandolinski sastav u potpunosti čine članovi obitelji Barun iz Svete Nedelje pokraj Zagreba. Naime, u toj obitelji ima devetorica braće i tri sestre, koji ukupno imaju 36-ero djece. Klapa je osnovana 2007. s ciljem njegovanja izvorne i komponirane klapske pjesme, pučke duhovne glazbe i duhovne glazbe.

Trenutno ju čine petorica braće – Josip, Ivan, Tvrtko, Domagoj i Mihovil te dvojica nećaka – Lobel i Roko. Umjetnički voditelj klape trenutno je maestro Dražen Kurilovčan, inače bivši dugogodišnji voditelj Lada. Mandolinski sastav Barun pak djeluje od 2013. godine pod vodstvom Marija Kulišića, a članovi su: Lobel, Mia, Luca, Mislav, Toma, Lina, Mihael, Rafaela, Gabrijel i Judita.

Ovo im je bilo prvo gostovanje u Srbiji, a Baruni ističu zadovoljstvo suradnjom s Hrvatima iz Vojvodine. „Prvi puta smo ovdje i bilo je prekrasno. Ovo je mala zajednica s puno ljudi otvorenog srca. Pokrovitelj koncerata bio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nakon Hrvata u Srbiji, plan nam je sljedeće godine gostovati i kod Hrvata u Slovačkoj,” kaže Mihovil Barun, koji je ranije, ali kao član klape Levanda, već četiri puta nastupao na sjeveru Bačke.

Domaćin koncerta u Žedniku bila je Župa sv. Marka Evanđelista, a u Tavankutu mjesni HKPD Matija Gubec.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima