Klavirski recital Kemala Gekića u Subotici

Objavljeno: 05.05.2014. Pregleda: 36

Koncert Gekica2014„Originalnost, uvjerljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom, samo su neke od kvaliteta koje se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice – Kemalu Gekiću, čije sviranje hvale, kako kritičari tako i publika cijelog svijeta“, stoji u popratnom tekstu na programskom listu za koncert ovoga glazbenika, koji je održan 23. travnja 2014. godine, u subotičkoj Gradskoj vijećnici. Svaku od ovih konstatacija prepoznala je i subotička publika, na ovom koncertu na kojem je sam umjetnik kratko protumačio svaku skladbu uvodeći slušatelje u ljepotu odabranog repertoara.

Klavirski recital započeo je Lisztovom transkripcijom Beethovenove simfonije br. 5, op. 67 u C-molu iz 1808. godine (Allegro con brio, Andante con moto, Sherzo-Allegro, Finale-Allegro). Već svima dobro poznati stavci ove simfonije zazvučali su na klaviru poznato, a opet novo, nesvakidašnje i izražajno. Na ovu se transkripciju nadovezala još jedna, također Lisztova, Tannhauser uvertira iz 1845. godine, Richarda Wagnera.

Nastavak koncerta bio je rezerviran za skladbe ruskog skladatelja Sergeja Rachmaninoffa, čija glazba predstavlja mješavinu Chopina i Schumanna, a naročito Čajkovskog s povremenim suvremenijim elementima. Ovom smo prigodom čuli Elegie op. 3, Preludie iz op. 23. br. 6 i 7, Etude tableaux op. 33.br. 2 i 6, a iz opusa 39 br. 3, 8 i 9. Posebnu pozornost na ovom koncertu privukla je skladba ruskog skladatelja Modesta Mussorgskog „St. John’ s Night on the Bald Mountain“, koju je Gekić zapisao za klavir. Kao posljednju skladbu službenog dijela koncerta, Gekić je odsvirao skladbu ruskoga pijanista i skladatelja Milya Balakireva, „Islamey. Fantasie Orientale op. 18“ napisanu 1869. godine, a melodiju za ovu skladbu Balakirev je zapisao u Kavkazu, koja podsjeća na tarantellu.

Zanimljiva koncepcija programa, perfektna Gekićeva izvedba i koncentracija, te neobični kontakt s publikom, učinili su ovu večer glazbeno čarobnom i nezaboravnom, te je u potpunosti dokazana konstatacija Takashija Momose kako Gekićevi nastupi „obuhvaćaju svu moguću perfekciju izražajnosti i fantazije...“ Oduševljena publika svojim je gotovo frenetičnim pljeskom izmamila još nekoliko biseva, koji su bili prava glazbena šetnja po svijetu, kako zemljopisno tako i skladateljski. Na kraju svakako treba reći kako je ovo još jedan od visoko kvalitetnih koncerata koje u Subotici organizira udruga „Electe“, a ovoga im je puta partner na tom planu bio i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst i fotografija: M. Stantić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima