Klub HKC ,,Bunjevačko kolo"

Objavljeno: 25.08.2021. Pregleda: 44

klub bkHrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice ima novi prostor – Klub, koji je smješten u podrumskim prostorijama Centra. Mladi iz HKC-a, predvođeni Marinom Jaramazovićem i Marinom Piukovićem, su od mračnog, prljavog podruma, bez struje, stvorili novi višenamjenski prostor koji će služiti za organiziranje raznih sadržaja, od edukativnih do zabavnih. Radovi su počeli u svibnju prošle godine i podrazumijevali su puno posla, odnosno radnih akcija. 

„Nešto smo spremali u Kolu i spustili smo se dolje u podrum koji je bio pun šuta, smeća, kojekakvih viškova iz Centra. Kolega Marin mi je kazao: ‘Pogledaj kako je ovdje dobar pod’. Sklonili smo još jedan dio prašine i vidjeli da je pod dobar i u drugim dijelovima. Budući da su ovakvi prostori danas moderni, riješili smo pokušati to preurediti. Za početak smo napravili radnu akciju, da vidimo kako će mladi reagirati. Bilo je puno posla. Primjerice, skupili smo dvije pune prikolice šuta, a to nije bilo dosta. Čak su neki rekli: ‘Pa mi ovo nikada nećemo završiti’. Ali držala nas je ideja da ćemo imati reprezentativni prostor za okupljanja, tulume i razne programe. Devedeset posto radova na uređenju uradili smo mi mladi vlastitim snagama, osim primjerice instalacije struje. Krečili smo, pravili separee od starih dasaka, tapacirali ih, bilo je to 3-4 mjeseca ozbiljnoga posla. Stolove i šank smo naručili da se izrade, a stolice su kupljene", kaže Marin Piuković.
Marin Jaramazović bio je zadužen i za dizajn enterijera. 
„Ostavili smo na zidovima kombinaciju cigle i žbuke koji daje rustičnu bazu, a ubacili smo moderni mobilijar i tako dobili kontrast staroga i novoga. Cijevi koje idu gore obmotali smo u crne vreće i dodali suptilnu rasvjetu. Zidove krase crno-bijele fotografije koje pokazuju rad Centra od nastanka do danas. Prostor smo napravili kao multifunkcionalan. Može biti tzv. sjedeća varijatna, može biti tribina ili projekcija ako postavimo stolice, a može se sve ukloniti za potrebe tuluma", kaže Jaramazović.
U prostoru će se najviše okupljati mladi, ali i svi drugi članovi Kola, kao i posjetitelji HKC-a.  
„Prostor izgeda alternativno, više za mlade, ali i starijima se sviđa. Tu se četvrtkom okupljaju naši stariji članovi, već smo imali književnu večer i druženja nakon nekih događaja. Dobar tulum imali smo nakon nastupa u Žedniku, na kojem su nam gosti bili iz Temerina. Ideja ima, u kolovozu je planirana jedna tribina. Spomenuo bih na kraju i nekoliko roditelja naših članova koji su pomogli oko sređivanja Kluba – Marinka Katića, Ivicu Tumbasa i Josipa Ivkovića Ivandekića", dodaje Jaramazović. 
Naši sugovornici kažu kako im je veliku potporu pružio i predsjednik HKC-a Lazar Cvijin, koji im je dao i svu kreativnu slobodu u osmišljavanju Kluba. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima