Književna večer Bogdana Mesingera u Šidu

Objavljeno: 09.12.2012. Pregleda: 47

KnjizevnavecerMesinger-1U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ i Društva za očuvanje tradicije i običaja šokačkih Hrvata „Gibarac“, u Šidu je 22. studenoga 2012. godine održana književna večer profesora i književnika Bogdana Mesingera, rodom iz Šida. Književna je večer održana u Narodnoj knjižnici „Simeon Piščević“ u Šidu u kojoj je proveo dane mladosti. Bogdan Mesinger je i predavao u tadašnjoj Gimnaziji „Filip Višnjić“ u Šidu.

Profesor Mesinger izrazio je veliko zadovoljstvo što je ponovno u svom zavičaju, u Šidu, i svoj povratak u Šid okarakterizirao je kao povratak u jedan od svojih života, povratak kod svojih prijatelja. Ovaj svestran čovjek – znanstvenik, književnik, likovni kritičar - imao je bogat i plodan život. Teško mu je bilo odgovoriti na pitanje što najviše voli raditi: „Najbliža mi je književnost, poezija i proza i sve ono što ide uz to, primjena teorije književnosti i teorije umjetnosti, jer na mnogo područja radim, a predavao sam na fakultetu povijest umjetnosti i lingvistiku. Najviše sam napisao likovnih eseja, ali ipak u mom radu su najznačajnije filološke studije i radovi iz područja umjetnosti koji se bave teorijom umjetnosti“, istaknuo je profesor Mesinger.

O životu i djelu Bogdana Mesingera govorila je Helena Sablić-Tomić, dekanica Umjetničke akademije Sveučilišta „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku. Istaknula je tom prilikom da je profesor Mesinger plijenio pozornost jednim različitim pristupom znanosti i umjetnosti i ostavljao kod svih učenika i studenata duboki trag.

Tijekom večeri profesor Mesinger pročitao je dio svojih djela, balada i pjesama u prozi, a primjerke svojih knjiga darovao knjižnici u Šidu. Osim dekanice Helene Sablić-Tomić, jedan od inicijatora ovog događaja je i Slavko Žebić, koji je pozdravio sve nazočne te večeri uime Udruge „Gibarac“ u Osijeku i istaknuo da je jedan od povoda, zbog čega je imao želju dovesti profesora u Šid, i to što je profesor Mesinger 1930. kršten u Gibarcu u crkvi sv. Ivana Nepomuka: „Večeras ću mu pokloniti sliku gibaračke crkve – grafiku, rad Darka Žebića, Šiđanina podrijetlom iz Gibarca. Također ću iskoristiti prigodu čestitati mu na nagradi koju je dobio za životno djelo u Vinkovcima, na Danima Josipa i Ivana Kozarca.“

KnjizevnavecerMesinger-2Među nazočnima su bili i nekadašnji učenici profesora, a među njima i Tomislav Bogović, profesor matematike u mirovini: „Sjećam se mladog profesora Mesingera kao čovjeka punog entuzijazma. Lijepo smo surađivali. Bilo je to lijepo doba, zadnja godina školovanja pred studij, na mene je osobno ostavio duboki dojam i imao sam veliku želju vidjeti ga“.

Profesoru su se ovom prigodom obratili i Ružica Černi, kustosica Muzeja u Iloku, predsjednik HKD-a „Šid“ Josip Hodak, književnik Svetislav Nenadović, a potom vlč. Nikica Bošnjaković, koji je ovom prilikom pozdravljajući gosta pročitao iz Novog zavjeta proglas Ivanovog evanđelja, koje se inače čita za Božić, na dan kada je i rođen profesor Mesinger.

Profesor je zahvalio, kako je rekao, na najljepšem pozdravu koji mu je ikada bio upućen i istaknuo da se u svom zavičaju prelijepo osjećao.

Druženje je potom nastavljeno u župnoj kući u Šidu, uz tamburaše HKD-a „Šid“. Šiđanima je ovaj događaj ostao u lijepom sjećanju, pogotovu onima kojima je profesor Mesinger bio uzor u radu i njihovom životnom opredjeljenju. Na književnoj večeri, prepunoj emocija, nazočili i su i bivši učenici - gimnazijalci profesora Bogdana Mesingera, kao i mnogi drugi stanovnici Šida kojima je profesor ostao u lijepom sjećanju.

Tekst i fotografija: Suzana Darabašić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima