Književna večer Mirka Kopunovića u Plavni

Objavljeno: 10.12.2014. Pregleda: 51

Knjizevna vecer Kopunovic Plavna2014O književnom stvaralaštvu Mirka Kopunovića može se govoriti samo afirmativno. Tako je bilo i 28. studenoga 2014. godine, gdje su u organizaciji literarnog odjela HKUPD-a „Matoš“, u dvorani Vatrogasnoga doma u Plavni predstavljene dvije njegove knjige Mrvljenje mrve neba (NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2013.) i Pruži ruku mila (Samizdat i Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2014.).

U svojoj petoj knjizi po redu, Kopunović se oprobao i u pisanju kratkih priča što je učinio veoma uspješno i zanimljivo. O objema knjigama govorili su Zvonimir Pelajić te i sam autor, a moderatorica skupa bila je Kata Pelajić, predsjednica „Matoša“.

„Zbirka pripovijedaka Mirka Kopunovića pripada korpusu tekstova u kojima se, bavljenjem životima i sudbinama pojedinaca, tematizira kolektivno iskustvo u smislu 'takvi smo ti mi'. Dominantna je tema ovih pripovijedaka gubitak životnog smisla, poremećaj partnerskih odnosa, gubitak kontrole nad vlastitim životom, autodestruktivno ponašanje, oživljavanje negativnih tradicionalnih odnosa, razočaranost životom koji se bliži završetku. To su, dakle, ponajviše tragične sudbine likova okruženih surovim životom u kome, htjeli ne htjeli, doživljavaju svoj životni poraz. Kopunović piše na realistični, ali moderan način s iskrenom empatijom za svoje likove. U mnogim slučajevima njegovi su likovi sami odgovorni i snose posljedice onoga za što su odgovorni, ali nije to baš u svakoj od 12 pripovijedaka ukomponiranih u 3 poglavlja, kazao je Pelajić.

Sam autor ukazao je na veliku zaslugu Zlatka Romića, urednika Vladana Čuturu te odličan pogovor u knjizi Petra Vukovića.

U svojoj šestoj knjizi Pruži ruku mila Kopunović se vraća poeziji u kratkoj formi, kojima najbolje komunicira s čitateljem. Pritom otkriva i vlastite emocije, životno iskustvo i mudrost bez nedoumica, koje ostavlja u većem omjeru čitateljima da ih sami protumače. Ovoga puta autor otkriva i dio sebe, emotivnu poruku o životu i ljubavi, ali je i tajna smrti česta tema njegovih pjesama. Kao i u ranijim pjesmama autor zbirke ne robuje pjesničkim formama, a poezija mu je često narativnog karaktera, ali izražajnog i jasnog stiha. Moglo bi se reći da mu je omiljena forma pjesma u prozi, čime aktivira čitatelja na razmišljanje i suradnju.

Autor je tijekom večeri pročitao nekoliko svojih pjesama od kojih je najveću pozornost probudila pjesma Na Griču. On je odgovarao i na neka pitanja na nemalom broju nazočnih na skupu. Tijekom programa večer je ukrasila čitanjem ulomaka iz Kopunovićevih pripovijedaka, Tonka Šimić, članica „Matoša“.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima