Književno prelo uz knjigu i predstavu

Objavljeno: 10.03.2011. Pregleda: 55

Popularno Književno prelo, na kojemu se okuplja brojna publika, održano je u organizaciji Hrvatske čitaonice, 2. ožujka 2011. godine u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" u Subotici.

Ova je nesvakidašnja književna večer, ili okupljanje pod pokladnim nazivom „prelo", bila u znaku predstavljanja prošlogodišnje naklade Hrvatske čitaonice i premijere u izvedbi glumaca Male scene Hrvatske čitaonice.

Predsjednica Hrvatske čitaonice, Bernadica Ivanković je u obraćanju publici podsjetila kako je ovo peto ovakvo „prelo" koje na stolu ima hranu za dušu: knjigu i riječ. U ovom su programu sudjelovali recitatori, glumci, tamburaši i pjevači, te je tako na različite umjetničke načine predstavljena nakladnička produkcija Hrvatske čitaonice.

knjizevno prelo 2011-sokice na predstavi mUrednica nakladničke djelatnosti Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković naglasila je kako je velik pothvat bio tiskati tri knjige, kojih sigurno ne bi bilo bez pomoći suizdavača, Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost Subotica. Svaka od tih knjiga predstavljena je na drukčiji način. Tako je knjiga iz opusa Balinta Vujkova „Tri pripovitke o zmajovima" predstavljena izložbom dječjih radova na temu zmajeva.

Knjigu poezije „Lira naiva 2010." predstavio je predsjedavajući Instituta „Ivan Antunović" mons. dr. Andrija Kopilović, rekavši kako istoimeni susret okuplja brojne pjesnike amatere koji se dive ljepoti, a iduće će godine imati deseti susret upravo u Subotici.

knjizevno prelo 2011-marija mKnjigu poezije Mirjane Jaramazović i prvi nosač zvuka Marije Jaramazović pod nazivom „Hajdemo zajedno" predstavljena je uz glazbenu izvedbu Marije Jaramazović.

U drugom dijelu večeri, koji publika posebno iščekuje, izvedena je predstava Marjana Kiša, autora teksta i redatelja, pod naslovom „Kanda imam talenat". Autor je preko glumaca, učenika osnovnih škola i gimnazije, ali i odraslih, uspio „izvrgnuti ruglu ono što smatramo apsurdnim i štetnim, a to je obilje reality show-ova na televiziji".

Iako su uvjeti za rad Male scene ograničeni nedostatkom prostora, te se prave pomalo netipične predstave, u ovoj je predstavi sudjelovalo pedesetak glumaca.

Književno prelo, poput svih ostalih prela, počelo je pjesmom „Kolo igra, tamburica svira", koju je otpjevala Marija Jaramazović uz pratnju tamburaškog orkestra „Klasovi".

 

knjizevno prelo 2011-predstava detalj m

Priredila: Katarina Čeliković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima