Knjiga „Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike – ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića“ predstavljena u Subotici

Objavljeno: 26.01.2018. Pregleda: 42

knjiga o ocu gerardu u suboticiKnjiga Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike – ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića autora o. Ante Stantića predstavljena je u četvrtak, 16. studenoga 2017., u Pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. Knjiga je objavljena u sunakladi Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice i Karmelskih izdanja iz Zagreba i vicepostulature Sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića iz Zagreba. U knjizi su sakupljeni radovi karmelićanina o. Ante Stantića, koji su objavljivani u Zvoniku tijekom gotovo dva desetljeća.

Riječ je o prilozima redovite rubrike Zvonika Naš kandidat za sveca u kojem se prikazuje lik i djelo o. Gerarda Tome Stantića. Knjigu je uredila Katarina Čeliković, a prigoda za ovo izdanje je 140 godina rođenja i 60 godina smrti o. Gerarda obilježeni 2016. godine.

Knjiga je, osim u Subotici, do sada predstavljena u Zagrebu, Đurđinu, Somboru i Sonti.

Njegove poruke danas

Urednica Katarina Čeliković govorila je o nastanku knjige, ali i kao dugogodišnja suradnica Zvonika o tekstovima o. Gerarda koje je o. Stantić slao za ovaj list te kako su se ona i njezin suprug Ervin godinama upoznavali sa životom i radom o. Gerarda.

Čeliković je istaknula da, ukoliko želimo imati sveca, moramo mu se i stalno obraćati: „Gerarde trebaš nam za to, to i to.“ Iako ona ima iskustvo u molitvi o. Gerardu, izrazila je zabrinutost: „Ako ja nešto želim i molim, a iza mene nema mlađih naraštaja, onda smo sve to bacili u moje iskustvo, privatno. Što će biti kad ne bude mog župnika, kad ne bude mene, kad ne bude oca Mate Miloša? Tko će to raditi?“

Čeliković je osim same knjige, govorila i o drugim tiskovinama preko kojih se šire poruke o. Gerarda. Spomenula je glasilo Otac Gerard koje izlazi na hrvatskom i mađarskom jeziku već devet godina te sadržaj namijenjen za djecu i mlade – slikovnicu za djecu Ljestve za nebo, razne radionice, literarne i likovne natječaje.

Urednica knjige je ukazala da je Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike – ulomci iz pisane riječi o. Gerarda Tome Stantića prilika da o. Gerarda bolje upoznamo i da sami sebi kažemo: „Njegove poruke imaju smisla i danas.“

Doprinos karmelu

O životu oca Gerarda govorio je o. Mato Miloš, vicepostulator Vicepostulature sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića. Slikovito, prožeto mnogim primjerima, predočio je Gerardovo djelovanje u redovničkoj zajednici, njegov doprinos hrvatskom Karmelu te ljubavi koju je imao prema svima, naročito prema bolesnicima koje je često obilazio i ispovijedao.

„Radujte se, povikujte, skakućite od radosti što imate oca Gerarda ovdje s Đurđina i što imamo i o. Antu Stantića kojega ističemo kao vrijednog svećenika i redovnika“, poručio je o. Miloš.

Predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Ivica Ivanković Radak rekao je kako je poslanje ove knjige da riječ, misao i duh oca Gerarda dopre do svih ljudi, da ga kroz nju upoznaju i stalno upoznavaju.

Uoči predstavljanja nastupio je Vokalno-instrumentalni sastav Ritam vjere koji je izveo autorsku pjesmu o ocu Gerardu, Čuvar duša.

Izvor: Hrvatska riječ(J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima