Knjiga stihova za djecu „Čudnovata godina: od rujna do rujna“

Objavljeno: 18.02.2019. Pregleda: 41

Cudnovata godina korice naslovna malaHrvatska čitaonica Subotica tiskala je krajem 2018. godine knjigu stihova za djecu Čudnovata godina : od rujna do rujna Ljubice Kolarić-Dumić, autorice teksta, koja na 24 stranice djeci progovara o svim godišnjim dobima, o mjesecima i mijenama u prirodi. Knjigu je ilustrirala Adrijana Vukmanov Šimokov, urednica i lektorica je Katarina Čeliković, tehnički je knjigu za tisak pripremio Zoran Vukmanov Šimokov, a tiskana je u Ediciji Slikovnice, knj. 11, tisak : Printex, Subotica, u 500 primjeraka.

Autorica knjige pjesama Ljubica Kolarić Dumić poznata je hrvatska književnica, rodom iz Kukujevaca, čija su djela ušla u školski program kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Riječ je o knjizi pjesama pod nazivom Čudnovata godina : od rujna do rujna koja sadrži 17 pjesama – 12 govori o mjesecima, 4 o godišnjim dobima, a jedna o godini općenito. Kako i sam naslov govori, ovdje godina počinje u rujnu kada škola otvara svoja vrata pa je ona namijenjena upravo učenicima, napose nižim razredima osnovne škole. Autorica je poznata i po tome što su mnoge njezine pjesme uglazbljene, pa se tako i u ovoj knjizi nalazi notni zapis pjesme Čudnovata godina koju je uglazbila Natalija Banov, a glazba će na djeci blizak način objasniti godinu.

Pjesnikinja na vrlo lijep, pristupačan način, djeci predstavlja sve ono što se događa kako u pojedinom godišnjem dobu tako i u pojedinim mjesecima, a poezija je puna slika i ritma. Stoga se ova knjiga, kako sadržajno tako i likovno može preporučiti i za ulazak u školski program jer će djeca uz tako prihvatljive sadržaje usvojiti ponajprije hrvatski jezik, a potom i informacije koje se vezuju uz upoznavanje prirode. Ova knjiga stihova će tako povezati više predmeta, od hrvatskog (materinskog jezika), preko prirode i društva, likovnog, do glazbenog.

  • K. Čeliković

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima