Književna večer Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u Subotici

Objavljeno: 05.09.2019. Pregleda: 37

ivan antunović književno večeJubilej zbora Colleghium Musicum Catholicum, četvrt stoljeća njegova djelovanja, bio je središnjom temom Književne večeri koju pred središnju proslavu subotičke Dužijance svake godine organizira Katoličko društvo Ivan Antunović. Književna večer održana je 8. kolovoza 2019. godine u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Ovu manifestaciju Katoličko društvo ujedno slavi i kao svoj dan. Večer nastoji promovirati aktivnosti unutar hrvatske zajednice, te se u okviru nje dodjeljuju priznanja pojedincu, instituciji ili udruzi te brojnoj obitelji.

Promicanje sakralne glazbe

Subotički komorni zbor Colleghium Musicum Catholicum obilježava 25 godina djelovanja. Predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radak istaknuo je tim povodom kako spoj glazbe i književnosti, napose poezije, čini zajednički pokušaj da se izrazi skrivena nutrina čovjeka koja redovitim, svakodnevnim osjetilima i načinima komunikacije ostaje nedohvatljiva.
„Koliko god takav zajednički pokušaj bio snažan, on ostaje nedorečen za čovjeka skladatelja. Ova večer je posvećena jubileju 25 godina djelovanja zbora Colleghium Musicum Catholicum, a također je i prilika zahvaliti zboru koji već četvrt stoljeća prati različita događanja i promiče sakralnu glazbu katoličke baštine. Dok zahvaljujemo svima koji daju ili su dali vlastiti doprinos, večeras osobite pozdrave šaljemo sestri Bernardici Đukić koja je prva vodila ovaj zbor“, kazao je vlč. dr. Ivanković Radak.

Koncerti i praizvedbe

O radu zbora govorila je njegova članica Emina Tikvicki, profesorica glazbe. Kako je navela, u proteklih 25 godina zbor je ostvario veliki broj projekata, koncerata i turneja, a o njihovom radu bilo je riječi u radijskim i televizijskim izvješćima, kao i u više od 200 novinskih članaka. Tikvicki je istaknula da tradicija zbora postaje njegovanje glazbe vojvođanskih skladatelja čija su zborska djela zaživjela i žive sve do danas.
„To su prije svega djela Albe Vidakovića, Stanislava Prepreka, Loranda Kilbertusa, Milana Asića i Đure Arnolda. Zajedničko svim ovim skladateljima jest kontinuirana prisutnost i održivost na repertoaru zbora. Osobitu težinu ovim imenima daje činjenica da je zbor u raznim prilikama praizveo i od zaborava otrgnuo mnogo skladbi ovih skladatelja“, rekla je ona.

Podsjećanje na Pismenik

Aktualni voditelj Collegiuma Miroslav Stantić govorio je o ulozi i značaju skladatelja Đure Arnolda (1781. – 1848.) u glazbenom životu Subotice, koji je priredio prvu pjesmaricu bačkih Hrvata prije točno 200 godina. U pitanju je djelo Pismenik illiti skupljenje pisama razlicsiti za nediljne, svetcsane i ostale dneve priko godine podobni, za vechju slavu Boxju i kriposti dushevne naroda illyricskoga ucsinjeno po Gjuri Arnoldu tiskano u Osijeku 1819. godine.
Stantić je ocijenio kako „uvježbavanje sakralne literature ne podrazumijeva samo uvježbavanje nota i teksta već da članovi zbora proživljavaju te tekstove na drugačiji način. Oni su vjernici i imaju osobit pristup i skladbi i tekstu, na jedan drugi način više se sluša srce. Mislim da je to jako važno i da su efekti koje dobivamo nakon koncerata izvanredni“.

Nagrade pojedincu, instituciji i obitelji

Dodijeljene su i nagrade KD-a Ivan Antunović za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanju kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo.
Priznanje za zaslužnog pojedinca u zajednici dodijeljeno je Josipu Dumendžiću Meštru iz Bođana, pučkom pjesniku, zapisivaču narodne i kulturne baštine šokačkih Hrvata iz Podunavlja, dugogodišnjem suradniku lista Zvonik i Subotičke Danice, aktivnom vjerniku župe Svetog Ilije u Bođanima.
Oratorij, duhovni projekt mladih u subotičkim župama neformalna je zajednička inicijativa koja je u domeni institucija/udruga dobila nagradu Društva. Pokret okuplja stotinjak djece uz veliki broj volontera, gdje sve rade mladi uz potporu odraslih. Ovim putem Katoličko društvo ujedno je izrazilo zahvalnost za trud i doprinos svima koji su uključeni u ovu plemenitu inicijativu, nadajući se da će ovo priznanje biti poticaj i nadahnuće daljnjem radu Oratorija.
Nagrada za obitelj pripala je obitelji Ivana i Marine Piuković iz Subotice. Oni imaju četvero djece (Marija, Ana, Pavao i Roko) koja su se školovala ili se školuju na hrvatskom jeziku, a aktivni su i u svojoj župi sv. Roka.

Biti koristan

Dužni smo svaki dan vlastita života ispuniti korisno, kazao je Josip Dumendžić Meštar prilikom obraćanja u ime svih nagrađenih.
„Čuvajmo svoj jezik, svoju kulturu, tradiciju i običaje, doprinosimo ovdje gdje živimo vlastitom bogatom poviješću. Ono što je bitno i što svima želim na srce staviti je da njegujemo vlastitu ikavicu, bila ona bunjevačka, ovdje na sjeveru, ili moja šokačka na jugu. Da ju održimo što dulje možemo. Što god imamo, trebamo zapisati; od običaja, tradicije i kulture nastojmo sve to staviti na papir. Postoje naše ustanove koje o tome vode brigu i sve će to pohraniti, analizirati i dotjerati. Poznate ljude moramo, ako su već i u pepelu, dizati i obnavljati. Zatim, vlastitoga subetnika, Šokac, Bunjevac, nemojmo se nikada sramiti i istaknimo ga gdje god možemo. Govorimo vlastitim jezikom svakom prigodom koja nam se ukaže. I budite sigurni, bez Božje pomoći ne bismo opstali“, naglasio je Josip Dumendžić Meštar.
Ovom su prigodom proglašeni i najljepše aranžirani izlozi u povodu Dužijance. Prva nagrada pripala je izlogu u butiku Mondo; aranžman nosi naslov Bandašicina oprava, a aranžirale su ga Marina Piuković i Slavica Temunović.
Organizaciju Književne večeri pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica, te Hrvatski Caritas.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima