Komisije HBK i SPC o nadbiskupu Stepincu

Objavljeno: 01.11.2016. Pregleda: 35

o nadbiskupu stepincuPapa Franjo sigurno neće donijeti odluku o proglašenju svetim blaženog Alojzija Stepinca prije završetka rada mješovite komisije Katoličke crkve iz Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve, a drugi od šest predviđenih sastanaka održan je 17. i 18. listopada u Zagrebu, u sjedištu HBK. Sastankom na temu Nadbiskup Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva od 1934. do 1941. godine, u ime Svete Stolice predsjedavao je predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti o. Bernard Ardura.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić, biskup požeški mons. Antun Škvorčević te dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve na sastanku su sudjelovali: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u te za ovu prigodu pozvani stručnjak prof. dr. Ljubodrag Dimić s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Idući susret će se održati u Novom Sadu, 13. i 14. veljače 2017., izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

Zagrebački sastanak ovog stručnog tijela, formiranog na inicijativu pape Franje, ima zadaću rasvijetliti povijesnu ulogu zagrebačkog nadbiskupa Stepinca za vrijeme postojanja NDH, dok će na sljedećim sastancima mješovita komisija razmatrati Stepinčev odnos prema SPC-u i srpskom narodu u ratnom razdoblju, a zatim i njegovo djelovanje u komunističkoj Jugoslaviji.

Članovi jedne i druge komisije, kao i vatikanski dužnosnici koji su posrednici u razgovorima, imaju strogu zabranu medijskih istupa tako da se osim službenih priopćenja dosad nije doznalo o čemu razgovaraju i kakve argumente i dokaze iznose na teret ili u korist Stepinca.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima