Koncert HGU „Festival bunjevački pisama“ pod nazivom „Večer sa solistima“

Objavljeno: 22.06.2018. Pregleda: 34

vecer sa solistima sl.2Večer sa solistima bio je naziv koncerta Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama koji je održan u ponedjeljak, 28. svibnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Subotičkoj publici predstavili su se dječji tamburaški orkestar, festivalski orkestar i solisti koji su ujedno ovogodišnji maturanti.

Nagrade i priznanja

Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama u ovoj školskoj godini, koja se bliži kraju, osvojio je prvu nagradu sa 100 poena na Festivalu vojvođanske tambure koji je održan u Bačkoj Palanci. Na brojnim natjecanjima pojedinačno su sudjelovali i članovi ovoga orkestra koji su osvojili prve nagrade, kao i brojna priznanja u ovoj školskoj godini, koji su predstavljeni na koncertu. Na programu koji su izveli najmlađi tamburaši našle su se kompozicije koje su izvedene na spomenutom natjecanju, kao i one koje su obilježile ovu školsku godinu, a to su Vojvođansko kolo, Let kins – ples iz Finske, Santa Maria della salute, Una paloma Blanca, te Raspa i Mexican Hat Dance – plesovi iz Meksika. Raznovrstan program bio je uvod za drugi dio koncerta kada je nastupio festivalski orkestar i izveo nekoliko poznatih kompozicija koje su obrađene za tamburaški orkestar.

Večer sa solistimavecer sa solistima sl.1

U daljem programu predstavili su se ovogodišnji maturanti, koji su po riječima Vojislava Temunovića, dopredsjednika Udruge, pored brojnih školskih obveza ipak odlučili ostati u orkestru i dati svoj doprinos njegovom radu. U ovome dijelu koncerta nastupile su maturantice etnomuzikologije srednje Muzičke škole Violeta Radić i Ines Bajić, koje su se predstavile duetom Moj dilbere, rođo moja, te pjesmom iz Makedonije i vlaškim pjesmama, dok je Ines Bajić solo nastupila i na primi. Također, kao solisti nastupili su i maturanti subotičke Gimnazije Svetozar Marković i to Tereza Marijanović – prim, Davorin Horvacki – basprim i Matija Temunović – basprim, a predstavljeni su i maturanti spomenute škole koji sviraju u orkestru Marin Tikvicki i Ivan Lebović, te Augustun Žigmanov koji je bio u ulozi voditelja.
Za kraj koncerta izvedena je kompozicija Bože Potočnika Kicoška posla, dok je za bis izvedena dobro poznata pjesma Podvikuje bunjevačka vila koju je predvodila Ines Bajić, a svi članovi orkestra su se pridružili i skupa za kraj zapjevali.
Koncert koji zaokružuje školsku godinu je jedan od koncerata koji se održava svake godine, a koji ima za cilj pokazati što se radilo tijekom ove školske godine. Oba orkestra je pripremila i njima dirigirala Mira Temunović, profesorica tambure.
Na kraju koncerta nazočnima se obratio prim. dr. Marko Sente, predsjednik HGU Festival bunjevački pisama, koji je na poseban način pozdravio maturante i poželio im sve najbolje porukom da što god budu radili u daljem životu ne zaborave tamburu i pismu.
Orkestar u narednom periodu očekuje kratka stanka, te pripreme za Smotru dječjih pjevača i zborova, kao i XVIII. Festival bunjevački pisama koji će biti održani u rujnu. U razgovoru za naš list Vojislav Temunović je rekao kako je u planu da sljedeće godine u veljači bude priređen koncert u povodu 150 godina postojanja Muzičke škole u Subotici, gdje bi se pokazala dobra suradnja Udruge i škole, te mogućnosti tambure kao instrumenta.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima