Koncert i promidžba dječje kreativnosti u organizaciji HKPD-a Jelačić u Novom Sadu

Objavljeno: 04.05.2018. Pregleda: 34

uskrsni koncert jelacicKoncert u kojem svi slušatelji mogu sudjelovati najbolje je organiziran koncert. Upravo je takav bio Uskrsni koncert Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić, koji je priređen u župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu 9. travnja, u povodu i u sklopu obilježavanja 15. obljetnice djelovanja ove hrvatske udruge.

Atmosfera ovog velikog liturgijskog prostora, kao i činjenica da je Jelačićev mješoviti pjevački zbor pjevao na koru, a ne ispred slušatelja, učinio je priređeni program prisnim, a svečane uskrsne pjesme, „standard“ hrvatskog liturgijskog repertoara koji prati misna slavlja od Vazmenog bdijenja do predvečerja svetkovine Pedesetnice, bile su neodoljive za slušatelje. Oni su, svatko na svoj način, otpjevali svih devet izvedenih liturgijskih pjesama skupa sa zborom, od Uskrsnu Isus doista do Kraljice neba. Zborom je ravnala profesorica Vesna Kesić Krsmanović, a na orguljama ga je pratio Petar Pifat. Dopunu glazbenih uskrsnih klasika činila je poezija inspirirana Isusovim uskrsnućem, koju su recitirala djeca, polaznici Jelačićeve Petrovaradionice: Filip Melvinger, Ivan Štimac, Marko Cvijetić i Anja Beus, koje je pripremila odgojiteljica i animatorica u ovoj nedavno pokrenutoj kreativnoj radionici Branka Dačević. Plodovi, pak, njihove likovne kreativnosti nastali tijekom preduskrsnih susreta pod budnim okom i uz pomoć profesorice Tatjane Štimac također su prikazani posjetiteljima koncerta.

„Nas Petrovaradinaca, Novosađana, Kameničana, Karlovčana i Čerevićana ima toliko da možemo samostalno prirediti koncert. Nažalost, ne možemo pozvati goste iz bliže i dalje okolice koji bi ga uzveličali, ali imamo entuzijazma i radosti da činimo dobro. Ako se okupljamo, njegujemo i promičemo kulturu, svoj identitet i zavičaj, učimo i djecu da u zajedništvu usvajaju, grade i stvaraju“, poručio je Petar Pifat, predsjednik Jelačića, pozdravljajući nazočne.

Među njima su bili i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić, župni vikar župe Imena Marijina vlč. László Hajdu i vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Čereviću, Beočinu i Srijemskoj Kamenici. Program je vodila Gordana Jerković.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima