Koncert marijanskih pjesama na Tekijama

Objavljeno: 13.05.2015. Pregleda: 114

KoncertMP Tekije-1-mU crkvi Svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu 9. svibnja 2015. godine održan je sada već tradicionalni peti po redu koncert marijanskih pjesama pod geslom Hajdmo, hajdmo…, uz financijsku potporu Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu. Ovim koncertom Srijemska biskupija je molitvom i pjesmom počastila Mariju majku Božju i omogućila još jedan susret Srijemske crkve sa susjednim mjesnim crkvama u ovom svetištu i još jednom posvjedočila uskrsno zajedništvo i vjeru, da su uskrsli Krist i njegova i naša Majka s nama u ovim našim vremenima i u ovim našim krajevima. Ovogodišnji koncert marijanskih pjesama je još jedan doprinos u nizu događaja koji obilježavaju Godinu velikog jubileja – 300. obljetnice Tekijskog svetišta. U tom ozračju protekao je i ovaj koncert marijanskih pjesama.

 

KoncertMP Tekije-4-mPrije koncerta slavljena je svečana misa koju je predvodio prelat i začasni kanonik mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i dekan srijemskomitrovačkog dekanata, u zajedništvu s upraviteljem svetišta preč. Stjepanom Barišićem, preč. Markom Lošom, župnikom župe svetog Roka u Petrovardinu i vlč. Ivicom Živkovićem, župnikom iz Hrtkovaca. Misno slavlje je bilo popraćeno pjevanjem mješovitog zbora Kulturno umjetničke udruge Kristal Sladorana iz Županje.

Mons. Eduard Španović je kazao kako je „susret dviju majki, dviju žena susret Boga i čovjeka“. „Bio je to susret pun radosti, susret tolike sreće da je Marija povikala iz sveg glasa: Veliča duša moja Gospodina. Takva radost doživljava se u susretu s Gospodinom. No, takvu susretu prethodi naše osobno dopuštenje Bogu da uđe u dubinu moga srca, da me Bog preobrazi u Krista, da preobrazi moje riječi i djela. Kada sam u tom svjetlu, tada mogu prepoznati i druge i s drugima se susretati i hvaliti i slaviti Boga.“

KoncertMP Tekije-2-mGeneralni vikar je nastavio: „Ali da se zaista možemo susresti s drugima moramo prijeći ljudske razlike, predrasude, kategorije, granice koje sužavaju naše horizonte i naša srca. Čovjek uskih horizonta bira samo sebi slične i zatvara se za druge, za različite. Ali čovjek širokih horizonata i široka srca, koji se može uživljavati u različite temperamente i naravi, može se suživjeti s većim brojem ljudi, više komunicirati, više darivati i više primati. Zato smo se ovdje okupili da nešto darujemo i da nešto primimo, neka to bude na sve veću Slavu Božju!“

KoncertMP Tekije-3-mKoncert je organiziralo Svetište Gospe Snježne na Tekijama uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova, koji su se predstavili marijanskim pjesmama: Kao Marija, U srcu Majke Marije, Ljiljane bijeli, Marija, Marija: narodna pjesma transilvanijskih Mađara, Nebeski cvete, Marijina uspavanka: poljska tradicionalna pjesma, Marija, Procvjetala ruža, Veliči dušo moja mog Gospodina, O presvitla o blažena - izvorna pučka, Preslavna Božja mati – izvorna pučka, Zdravo budi Marijo, Ave Maria, Dixit Maria, Zdravo Marijo, O, pruži mile ruke, Nek ori, kao vrhunac svega za kraj koncerta svi zborovi zapjevali su Tekijsku himnu Oj Tekijska Gospo sveta.

KoncertMP Tekije-5-mSudjelovali su: Zbor crkve Uzvišenja Svetog Križa iz Rume, koji vodi orguljašica Katarina Atanacković; Mješoviti zbor Juventus – Temerin koji predvodi Zsuzsanna Csernyák; Kulturno-umjetničko društvo Sveti Mihovil – Poljana s otoka Ugljana (Hrvatska); Kulturno-umjetnička udruga Kristal sladorana –Županja, pod vodstvom dirigentice Suzane Juzbašić i orguljaša Branimira Oršolića i Dječji orkestar FloriArt – Novi Sad. Program su vodili Dejana Jelečanin i Petar Pifat.

Upoznajući se kroz molitvu i pjesmu sa sudionicima, prisutni su se upoznali i sa znamenitostima i životu Tekija i crkvene glazbe u ovom kraju. Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak.

KoncertMP Tekije-6-m

KoncertMP Tekije-7-m

KoncertMP Tekije-8-m

Tekst: Hrvatska riječ (Tomislav Mađarević)
Fotografije: Svetište Gospe Snježne Tekije

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima