Koncert Marijanskih pjesama na Tekijama u Petrovaradinu

Objavljeno: 25.05.2012. Pregleda: 58

Drugi po redu, sada već tradicionalni koncert Marijanskih pjesama pod sloganom „Molitvom i pjesmom Gospi Tekijskoj", održan je 19. svibnja 2012. godine u crkvi Svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu. Ovim koncertom Srijemska biskupija je molitvom i pjesmom počastila Svetu Mariju majku Božju, i omogućila još jedan susret Srijemske crkve sa susjednim crkvama u ovom svetištu, susret bogoslova i sestara redovnica u ovoj godini Svećeničkih i redovničkih zvanja u Srijemskoj biskupiji, i još jednom posvjedočila uskrsno zajedništvo i vjeru, da su uskrsli Krist i njegova i naša Majka s nama i u ovim našim vremenima i u ovim našim krajevima. U tom ozračju protekao je i ovaj drugi koncert Marijanskih pjesama.

Prije koncerta održana je svečana misa koju je predvodio Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović uz koncelebraciju Apostolskog egzarha za vjernike bizantskog obreda mons. dr. Đure Džudžara, i prelata začasnog kanonika mons. Eduarda Španovića, generalnog vikara Srijemske biskupije i dekana srijemskomitrovačkog dekanata i dr. Ivice Čatića prof. sa KBF-a u Đakovu i direktora Radio Marije za Srbiju i svećenika koji djeluju u župama Srijemske biskupije. Slavlje je bilo popraćeno pjevanjem zbora Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova, predvođenih dirigentom prefktom Ivanom Andrićem.

Pozdravivši svećenike, redovnice i sve sudionike koncerta biskup Đuro Gašparović je rekao:

„Majka Božja Tekijska i Srijemska biskupija i sve naše župe raduju se ovom našem susretu. Svi se radujemo i zato smo ovdje došli da pokažemo tu radost jedni drugima, a isto tako da zamolimo Nebesku Majku za naše potrebe i pokažemo zahvalnost za sve što je učinila. Ovaj koncert je znak povezanosti naše crkve u ovoj godini Duhovnih zvanja koja je proglašena na Nedjelju dobrog pastira i koja traje do nedjelje Duhova 2013. godine. Znamo da su nam potrebna svećenička zvanja i u našoj Srijemskoj biskupiji i u Apstolskom egzarhatu, zato nam je drago što su nam došli Bogoslovi iz Đakova koji su došli svjedočiti njihovo zvanje."

marijanske tekije 2012-2Tijekom svečane mise nakon zahvale i pozdrava prisutnima se prigodnom homilijom obratio apostolski egzarh grkokatoličkog obreda mons. Đuro Džudžar.

„Okupili smo se u ovom svetištu u Marijinom mjesecu na ovom koncertu, gdje ćemo moliti i pjevati Gospi Tekijskoj. Došli smo se moliti i za sadašnja i buduća duhovna zvanja, da budu sveta, da ne bi pokleknula pod teškoćama i zahvaliti Bogu za sve milosti. Došli smo izmoliti da znademo slušati Božji glas, čuvati Božji glas i nositi Božju riječ svima kojima je potrebna."

Mons. Džudžar je nastavio: „Znajmo da nam Bog izlazi ususret, on nas izabire između mnogih. Važno je prepoznati njegov glas, da bi smo to prepoznali trebamo malo zašutjeti. Da bi mogli osluškivati Božju riječ trebamo biti pokorni i odgovoriti poput Marije 'Evo službenice Gospodnje, neka bude po riječi Tvojoj', tako uvjereno prihvatiti i živjeti svaki dan. Mi molimo Gospu Tekijsku i poručujemo njenom zagovoru na osobit način sva duhovna zvanja naše crkve. Ova je Marija Majka crkve, ona će se brinuti za svoje sinove i svoju crkvu i neka izmoli od svoga sina Isusa Krista snagu za sva sadašnja i buduća duhovna zvanja."

marijanske tekije 2012-3Ovaj koncert organizirala je Srijemska biskupija uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša, zborova, koji su se predstavili marijanskim pjesmama: Nek ori, Zdravo Rajska Kraljice, Sva slavna Majko Božja, Gospe ribara i težaka, Gospi Bunaričkoj, Zaštiti me, Jedina, Kraljici mira, Danak svaki Božjoj Majci, Majko Djevo Ti jedina, Anđeo navijestio, Bogorodice Djevo, U Nazaretu rascvjetao je Ljiljan, Dostojno je, Ave Maria, Salve Regina, Ilačkoj Gospi, Veličaj.

Nazočnima je prikazan i predstavljen bogati program marijanskih pjesama uz sudjelovanje VIS-a „Tekije" iz Petrovaradina, VIS-a „Proroci" iz Subotice koji okuplja mlade iz pet subotičkih župa, mješovitog zbora Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Jelačić" iz Petrovaradina, Meila Maria Tome iz Brazila - blok i traverso flauta, KUD-a „Vranovci-Bukovlje" iz Hrvatske, sestara Službenica Bezgrješne Djevice Marije bizantijskog obreda, Zbora Bogoslovnog sjemeništa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su duhovno obogatili više stotina posjetitelja.

marijanske tekije 2012-4Program su vodili Gordana Jerković, i kustos svetišta Petar Pifat, koji je rekao: „Tekije su i hodočasničkom smislu, kao i sva druga svetišta oduvijek imala međunarodni karakter. Vjerski i kulturni događaji u svetištu do sada su bili više lokalnoga značaja, ali ako smo danas ovdje pored nastupa domaćih izvođača, uživali u nastupima gostiju prijatelja-umjetnika iz Bačke, Hrvatske, Brazila, onda je to i međunarodni značaj i veličina ovoga koncerta Marijanskih pjesama. Nadalje, ovaj koncert ima i ekumensku dimenziju, jer svaki puta, osim izvođača katoličke Crkve, ugostimo i glazbenike, najčešće zborove sestrinskih nam, istočnih crkava, srpsko-pravoslavne i grko-katoličke, kao što je to do sada bio slučaj."

Upoznajući se kroz molitvu i pjesmu sa sudionicima, prisutni su se upoznali i sa znamenitostima i životu Tekija i crkvene glazbe u ovom kraju, tako da su se svi obogaćeni vratili svojim kućama. Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u prostorijama Svetišta.

Tekst i fotografije: Tomislav Mađarević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima