Koncert povodom 125. obljetnice od rođenja Pere Tumbasa Haje

Objavljeno: 08.07.2016. Pregleda: 38

Koncert STO PTH2016 1U Subotici je koncem lipnja obilježena 125. obljetnica od rođenja Pere Tumbasa Haje (1891. – 1967.), jednog od najistaknutijih izvođača i pedagoga u području tamburaške glazbe. Uz stručnu tribinu o Hajinom životu i djelu, obljetnica je obilježena i koncertom čiji su repertoarsko težište činile skladbe koje je aranžirao ili skladao ovaj velikan tambure. Koncert je održan 30. lipnja 2016. godine, u prepunoj velikoj vijećnici Gradske kuće, a uz organizatore – Subotički tamburaški orekstar (STO), nastupili su Ansambl Hajo te vokalni solisti Antun Letić Nune, Antonija Piuković i Marija Kovač.

Koncert STO PTH2016 2Glazbenu večer otvorio je Ansambl Hajo koji je izveo četiri skladbe, od kojih tri u aranžmanu Pere Tumbasa Haje: Jabuke i trešnje, Malu Floramye i Bunjevačko momačko kolo. Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Marijane Marki podsjetio nas je na pojedine „momente“ iz Hajinog opusa koji je nastajao u više desetljeća djelovanja tog virtouza. Nastup su otvorili Hajinom najstarijom potpisanom skladbom – Subotičkim bunjevačkim kolom iz 1912. godine, te nešto starijim Edit valcerom iz 1914. Imali smo priliku čuti i Perino kolo, nastalo u vremenu poslije Prvog svjetskog rata kada je Hajina aktivnost u Subotici i okolini bila veoma velika. Kako je istaknuto u najavi ove skladbe, ovo je možda najviše svirana partitura koju nam je taj glazbenik ostavio. Na programu se našao i Subotički željezničarski marš što ga je glasoviti Hajo skladao pedesetih godina. Ova skladba je često svirana i sačuvana je u nekoliko varijanti, a STO je za ovu priliku odabrao varijantu s varijacijama koja je zahtjevnija za izvođenje.

Koncert STO PTH2016 4Repertoar je upotpunjen i Hajinim pjesmama, a za to su se pobrinuli subotički vokalni solisti. Jednu od Hajinih najpoznatijih pjesama Subotice, varošice bila izveo je Antun Letić Nune, dok su nam Noć na Paliću iz 1959., pisanu za ženski duet i tamburaški orkestar, „dočarale“ Antonija Piuković i Marija Kovač. Kao vrhunac koncerta, premijerno je izvedena i uvertira za operu Pikova dama Franza von Suppea, iza čijega se odabira krije jedna zanimljiva priča. Naime, to je bila omiljena Hajina skladba. A tu je informaciju još kao 12-godišnji dječak u jednom slučajnom susretu s Hajom saznao danas također proslavljeni tamburaš, umjetnički voditelj STO-a Stipan Jaramazović.

Koncert STO PTH2016 3Prije početka koncerta prikazan je dokumentarni film Muzika je bila njegov govor Rajka Ljubića u produkciji STO-a, a u predvorju vijećnice priređena je izložba na kojoj su se mogle vidjeti Hajine fotografije, notni zapisi, njegov portret i bista, te prim-tambura koju je svirao.

Koncert je bio prilika da se osvijetli dio velike glazbene ostavštine Pere Tumbasa Haje. Kako je i ovom prigodom ukazano, Hajin je život bio ispunjen radom za dobro svih tamburaša, a taj glazbeni trag traje i danas. „Za nas tamburaše ovo je izuzetno značajna obljetnica, jer je Pere Tumbas Hajo čovjek kome želimo odati priznanje za sve što je radio i učinio u životu. Ovim smo programom željeli osvježiti sjećanje na njega, a posebice mlade upoznati s njegovim djelom“, rekao je umjetnički voditelj STO-a Stipan Jaramazović.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima