Koncert subotičkog zbora „Collegium musicum catholicum“ u Đakovu

Objavljeno: 14.11.2011. Pregleda: 52

Subotički komorni zbor „Collegium musicum catholicum" nastupio je 12. studenog 2011. godine u samostanskoj crkvi sestara sv. Križa u Đakovu. Na programu su bila djela suvremenih hrvatskih skladatelja: Anđelka Klobučara („Slava" iz papinske mise te djela za orgulje: „Bože moj" i „Collage"), Mate Lešćana („Okreni lice" i „O čovječanska hrano"), Stanislava Prepreka („Kantata Uskrsnuće" i Suita za orgulje) te Anđelka Igreca („Kyrie litanije"). Uz zbor su nastupili solo sopran Melanie Utasi i mr. Kornelije Vizin na orguljama, a za udaraljkama su bili Sanela Šukić i Stanko Patarčić. Zborom je ravnao Miroslav Stantić.

Klobučarev prepoznatljiv orguljski stil zablistao je pod prstima vrsnog i nadarenog orguljaša mr. Kornelija Vizina, koji je svojim zrelim pristupom ovim, tehnički izuzetno zahtjevnim komadima, opravdao skladateljevu zamisao. Također je to slučaj i s rijetko izvođenom Preprekovom Suitom za orgulje, čija je interpretacija bila besprijekorna. Maštovitost Igrecovog „Kyrie" uveo je prisutne u čarobni svijet igre melodije i ritma, gdje bogate orguljske pasaže podcrtavaju udaraljke (timpani, doboš, činele, triangl), stvarajući time ambijent u kojem zborski izričaj kruni cjelokupno glazbeno djelo.

Nesvakidašnji glazbeni ugođaj đakovačka publika popratila je oduševljenim pljeskom. Zapažanja glazbenih stručnjaka, prisutnih na koncertu, izdvajaju napose sretan spoj sakralne glazbe s modernim izričajem. Prema njihovim riječima, slušatelji su doista mogli nazočiti jednom pozitivnom iskoraku u pristupu hrvatskoj glazbenoj baštini sakralnog karaktera.

Zbor djeluje već punih 17 godina u okviru Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović", počevši od 1994. kada je osnovan u subotičkoj župi Isusova Uskrsnuća na poticaj s. Bernardice Đukić, dugogodišnje ravnateljice zbora, sa željom da mladi razvijaju i njeguju sakralnu glazbu. Komorni ansambl se sastoji iz mješovitog zbora i komornog sastava kao spoja amaterizma i profesionalizma, čime se postiže svojevrsna sinteza u predstavljanju sakralne glazbe. Sadašnji umjetnički voditelj i dirigent Miroslav Stantić i stalni orguljaš Collegiuma, Kornelije Vizin, svojim zalaganjem pridonose na posebnom odabiru repertoara i njegovom uspješnom izvođenju.

Na repertoaru zbora nalaze se skladbe Gregorijanskog korala preko skladbi iz svih epoha i stilova do suvremenih skladatelja našeg doba. Posebno treba istaknuti da zbor njeguje dijela hrvatskih skladatelja s osobitim naglaskom na skladbe zavičajnog skladatelja Albe Vidakovića (1914.-1964.), hrvatskog svećenika, skladatelja i muzikologa, rodom iz Bačke. Za svoj ustrajni i marljiv rad zbor i dirigent su 2004. godine nagrađeni „Antušovom nagradom" koja se dodjeljuje za osobit doprinos na očuvanju nacionalne kulture među Hrvatima u Vojvodini. Osim nastupa u Vojvodini i Srbiji, zbor je nastupao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Italiji.

Tekst: Dragan Muharem i Teodor Horvat
Fotografija: Dragan Mauharem

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima