„Kraljice“ – običaj koji se živi i čuva

Objavljeno: 12.07.2019. Pregleda: 52

kraljiceUz blagdan silaska Duha Svetoga ili kako se u narodu još naziva uz blagdan Dova, bunjevački su Hrvati vezali običaj Kraljica. Kraljice, na sam blagdan, obučene u narodnu nošnju i kraljičke krune, koje simboliziraju proljeće, donose blagoslov obiteljima. Mještani Tavankuta sjećaju se kako u prošlosti nije bilo obitelji koja nije željela primiti kraljice u svoj dom, a koje su u ophod selom išle na prvi i drugi dan Duhova.

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec u suradnji s mjesnom župom Srca Isusova godinama kontinuirano njeguje ovaj običaj. Tako su kraljice i u nedjelju, na blagdan Duhova, sudjelovale na svetoj misi te župljane pozdravile ljeljanjem nakon mise ispred crkve, a u popodnevnim satima ophodile su pojedine obitelji.
HKPD Matija Gubec kroz odjel za očuvanje bunjevačkih običaja te kroz projekt Tradicija koja živi, pored drugih običaja kroz godinu, nastoji održati živim i običaj Kraljica, koji se vezuje uz spomenuti blagdan. Ova praksa datira još iz šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada su pokretačice održavanja ovog običaja bile Anica Balažević i Marga Stipić, koje su okupljale djevojčice, podučavale ih kraljičkim pismama i izrađivale za njih prigodne krune. Današnji članovi s ponosom održavaju ovaj običaj, a Darko Prćić, voditelj folklorne grupe potiče mlade da u njemu aktivno sudjeluju.
Običaj Kraljica živi i u subotičkoj župi sv. Roka u Subotici. Kraljice u ovoj župi osim na blagdan Duhova imaju radosnu obvezu, te svake godine na središnjoj proslavi Dužijance prigodnom kraljičkom pjesmom isprate bandaša i bandašicu. Za ovu prigodu kraljice je okupila i uvježbala s. Silvana Milan, a u pomoć joj je pritekla Ivana Vukov koja je i sama prijašnjih godina ljeljala s kraljicama.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima