KUDH „Bodrog“ na smotri folklora u župi Vidoši, Livno

Objavljeno: 09.09.2010. Pregleda: 41

prva nagrada za  siguran i atraktivan nastup bodroga_malaMeđu dvanaest folklornih skupina iz BIH, Hrvatske i Srbije, članovi KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora odnijeli su pobjedu na prvoj međunarodnoj smotri folklora „Gospojina 2010." održanoj u župi Vidoši, u Bosni i Hercegovini. Nadahnuti gromoglasnim pljeskom više od 10.000 pari dlanova Monoštorci su svojom pjesmom, plesom i prekrasnim ruhom očarali i prosudbeno povjerenstvo.

Na blagdan velike Gospe, 15. kolovoza 2010. godine, Kulturno umjetničko društvo „Rudine", župa Vidoši, organiziralo je prvu Međunarodnu smotru folklora, na kojoj je nastupilo 12 društava iz BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na ljetnu pozornicu, dočekani najavom voditelja programa Branka Uvodića i srdačnim pljeskom gledališta na otvorenom, u mimohodu su došli i kratko se pjesmom predstavili članovi HKUD-a „Kralj Tomislav" iz Tomislavgrada, KUDH-a „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, Republika Srbija, KUD-a „Ivan Tišov", Viškovci, Republika Hrvatska, KUD-a „Kamešnica", Podhum - Livno, KUD-a „Seljačka sloga" ogranak „Posavski Bregi", Ivanić Grad, Republika Hrvatska, KUD-a „Hrvatska sloga", Rama, HKUD-a „Podinarje" Lištani - Livno, KUD-a „Primorski Dolac",  Primorski Dolac, HKUD-a „Dinara", Livno, IFG-a „Sloga", Guča Gora i KUD-a „Humski glas", Neum.

pozdrav publici na koncu nastupa-mPotom je predsjednik domaćina, KUD-a „Rudine" Stipe Bandov pozdravio sve sudionike i uzvanike, nakon čega je generalna pokroviteljica, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto otvorila Smotru.

„Neka nas ova Smotra, u ovim teškim vremenima, bremenitim mnogim izazovima, potakne i usmjeri na veće međusobno uvažavanje, neka nas potakne i usmjeri da više radimo jedni za druge. Samo tim načinom uspjet ćemo izgraditi bolju budućnost za ljude koji žive na ovim prostorima", rekla je među ostalim gospođa Krišto, a potom je vikar župe Vidoši fra Božidar Blažević blagoslovio sve nazočne.

Rječitu najavu voditelja Uvodića i izlazak vojvođanskih Hrvata na pozornicu dočekao je gromoglasni pljesak više od deset tisuća nazočnih gledatelja. Bački Hrvati, Šokci, osobito nadahnuti osjećajem da su svoji među svojima, da su se na trenutak vratili na svoja prastara ognjišta, na krilima pljeska potomaka zajedničkih predaka, pjevali su za nijansu glasnije, plesali su za nijansu žustrije nego u bilo kojoj drugoj prigodi. A svoje prekrasne nošnje, pokazali su, znaju nositi uz nehinjeni osmjeh, uz osmjeh koji dolazi ravno iz dubine duše, uz pogled koji plijeni svojom nepatvorenom čistotom i iskrenošću. Uz pogled kojemu nije odoljelo ni prosudbeno povjerenstvo.

prosudbeno povjerenstvo_malaSmotra je bila ocjenjivačka, a sudionike su ocjenjivali selektor „Vinkovačkih jeseni" Danijel Šota, dr. sc. Goran Sučić i Krunoslav Kićo Slabinac. Nakon zbrajanja bodova za ukupan nastup, nošnju, ples, pjesmu uz glazbenu pratnju i pjevanje bez glazbene pratnje, prvo mjesto pripalo je KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora, drugo mjesto KUD „Seljačka sloga" ogranak „Posavski Bregi" iz Ivanić Grada, treće mjesto IFG „Sloga" Guča Gora. Zabavno glazbeni dio programa priredili su Krunoslov Kićo Slabinac i tamburaški sastav „Bećarine" iz Osijeka.

 

marija turkalj s oglavljem zena iz dinarskog kraja-mMarija Turkalj, predsjednica KUDH „Bodrog" iz Bačkog Monoštora imala je razloga biti zadovoljna nastupom udruge i osvojenom nagradom:
„Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo nastupili u prapostojbini svojih predaka, a najveću radost priredilo mi je prosudbeno povjerenstvo dodjelom prve nagrade mojemu „Bodrogu". Ova godina za nas je vrlo uspješna, a nakon današnje pobjede nadam se i pozivu na predstojeće „Vinkovačke jeseni", što bi za nas predstavljalo krunu ovogodišnjega rada."

Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima