Kulturno-znanstvena manifestacija „Šokačka rič 12“ u Vinkovcima

Objavljeno: 08.12.2014. Pregleda: 35

Sokacka ric VK2014-1U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, 14. studenoga 2014. godine, u Kongresnoj dvorani hotela „Slavonija“ održana je kulturno-znanstvena manifestacija „Šokačka rič 12“. Ova manifestacija je utemeljena 2003. godine u cilju očuvanja od zaborava šokačkih govora te proučavanja i njegovanja jezične baštine Slavonije, slavonskog dijalekta i pripadajuće mu skupine govora. Tematski se uklapa u suvremene trendove zaštite nematerijalne, duhovno-tradicijske kulture, potvrde identiteta, jačanja svijesti o identitetu, spašavanje vlastite kulture od zaborava, poboljšanja duhovne tradicijske kulture i jačanja svijesti pojedinaca i zajednice o višeslojnosti hrvatskoga jezika.

Ovogodišnju je manifestaciju otvorio dipl. ing Andrija Matić, koji je uz dr. sc. Anicu Bilić bio odličan domaćin i organizator. U sklopu programa održan je znanstveni skup pod nazivom Slavonski dijalekt, na kome je izloženo 12 tema među kojima je osobitu pozornost privukao rad dr. sc. Anice Bilić – Šokačke riječi Josipa Dumendžića Meštra. Potom je predstavljen Zbornik Šokačka rič 11 čiji su recenzenti prof. dr. Ljiljana Kolenić i prof. dr. Marko Samardžija, a urednica prof. dr. Anica Bilić.

U svečanom dijelu programa podijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima dr. sc. Vinku Brešiću, povjesničaru književnosti i sveučilišnom profesoru i Josipu Dumendžiću Meštru, pjesniku iz Bođana, kome je uručena Povelja za stvaralačko njegovanje i čuvanje slavonskoga i šokačkoga dijalekta u književnosti te mali zlatni dukat.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole „Josip Runjanin“ iz Vinkovaca, a svoje su znanje pokazali „Štokavčići“, mladi baštinici i kreativni promicatelji šokačkog govora, pjevanja i plesa iz 11 osnovnih škola s područja županije.

Predstavnici hrvatskih kulturnih udruga „Matoš“ iz Plavne i „Zora“ iz Vajske, koji su nazočili ovom skupu, izrazili su veliko zadovoljstvo ovom besprijekorno organiziranom kulturnom događaju i uspostavljanju novih veza s matičnom zemljom te stjecanjem korisnih iskustava.

Tekst i fotografija: Z. P. (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima