Likovna kolonija „Bunarić 2020“

Objavljeno: 02.11.2020. Pregleda: 41

bunaric 2020Likovna kolonija Bunarić prepoznatljiva je godišnja manifestacija HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Zbog poznate epidemiološke situacije, ovogodišnji, 24. po redu saziv kolonije nije mogao biti održan u standardnoj formi već je bio podijeljen na dva dijela. Prvi dio kolonije održan je ljetos, a na njemu su sudjelovali članovi Likovnog odjela HKC-a i polaznici škole slikanja pri Centru koju vodi Kristijan Sekulić.

Kvalitetni radovi

Drugi dio kolonije Bunarić 2020. održan je prošloga tjedna (od 8. do 10. listopada 2020. godine) u Subotici, u prostorijama HKC-a. Tijekom tri dana kolonija je okupila 22 amaterska i akademska likovna umjetnika iz 12 gradova Srbije, uz dvadesetak članova „domaćeg“ Likovnog odjela. 
„Zbog dužeg perioda neodržavanja kolonija, sudionici su bili jako željni stvaranja; mislim da se taj naboj osjeća na slikama. Mislim da imamo najuspješnije radove u proteklih nekoliko godina. Radili smo po grupama zbog mjera vezanih za sprječavanje širenja koronavirusa. Tijekom kolonije sudionici su posjetili i Marijansko svetište Bunarić, po kojem kolonija nosi naziv“, kaže Josipa Križanović iz Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo.

Dojmovi

Pavel Cicka iz Kovačice, nastavljač poznate tradicije naive iz toga mjesta, stari je prijatelj bunarićke kolonije. Posljednja dva desetljeća bavi se isključivo slikarstvom. I on je suglasan da je ovogodišnji saziv rezultirao kvalitetnim radovima. 
„Vidljivo je da su se svi trudili prikazati se u najboljem svjetlu“, ocjenjuje Cicka.
Ivan Grozdanovski samouki je slikar iz Šida koji svoja djela prodaje diljem svijeta. Stvara u različitim likovnim tehnikama, a od motiva su najviše zastupljeni pejzaži, mrtva priroda, fantastika, aktovi… Na koloniji je izradio dva pejzaža iz, kako kaže, „turnerovskog“ ciklusa. 
„Ovo mi je prvo sudjelovanje na ovoj koloniji. Raduje me veliki broj sudionika, organizacija je odlična, kao i uvjeti za rad te gostoprimstvo. Mislim i da su nastali radovi koji ostaju u fundusu Centra više nego zadovoljavajući“, kaže Grozdanovski.
Likovna kolonija završena je dodjelom zahvalnica i prigodnom izložbom nastalih slika, na kojoj se sudionicima obratio i predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.
Radovi s 24. saziva kolonije Bunarić bit će izloženi iduće, 2021. godine, a ovu će izložbu kao i prijašnjih godina pratiti katalog. Održavanje kolonije pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima