Likovna kolonija „Colorit 2011.“ u Somboru

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 45

kolonija colorit-1Sedamnaest slikara iz Sombora i Subotice te Republike Hrvatske okupilo se 10. rujna na ovogodišnjoj, jedanaestoj po redu likovnoj koloniji „Colorit" u organizaciji HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora.

Tradicija je društva bila, barem do ove godine, da se likovne kolonije održavaju negdje u prirodi, na salašima članova društva ili u vikendicama uz vodu. S obzirom da kolonija „Colorit" do sada nije održana u samom gradu, odlučeno je da umjetnici svoju inspiraciju potraže u urbanom okruženju, među zgradama, ulicama, ljudima... Ipak, neki se nisu mogli odvojiti od prirode, vrbaka, čamaca i suncokreta, pa niti od mrtve prirode, te su svoju inspiraciju prenijeli na slike.

Šetači koji su prolazili somborskom glavnom ulicom mogli su vidjeti veliki plakat u blizini Gradske kuće, kojeg je naslikao pročelnik likovne sekcije Janoš Raduka. Slika je reklama za koloniju u znaku mira. To je zato, kaže njen autor, jer su mladi iz brojnih gradova, pa tako i iz Sombora u subotu, 10. rujna, organizirali šetnje mira, što se poklopilo sa datumom održavanja likovne kolonije „Colorit 2011."

„Ovogodišnju koloniju smo zbog straha od kiše, ali i zbog drugih razloga organizirali u gradu i ona je u znaku mira. Napravili smo pano i izložili ga ispred Gradske kuće. Na njemu je naslikan golub mira s maslinovom grančicom, koji je kopija čuvenog Picassovog 'Goluba mira'. Tu je i broj 75 koji označava koliko godina naše društvo postoji i djeluje, a smatram da smo i mi jedni od onih koji nose mir na ovim prostorima. Na slici su i tragovi u boji koji simboliziraju sve ono što mi ostavljamo za sobom. To su lijepi i pozitivni tragovi, koji bi uvijek trebali za nama ostajati", kaže Janoš Raduka.

Ljepotu i pozitivnost nosi svaka likovna kolonija, kaže nam osnivačica „Colorita" somborska slikarica Cecilija Miler.

„Kolonije su dobre zbog slika koje umjetnici ostavljaju za sobom, ali i zbog druženja i razmjene iskustava i doživljaja koje smo imali tijekom godine, možda na nekim drugim likovnim kolonijama. Organizatori su željeli da to ove godine organiziraju u gradu, tako da su se slikari rasporedili i sebi pronašli najbolju poziciju. Neki su ostali u dvorani Hrvatskog doma, neki u dvorištu, a netko je odabrao i gradski trg kao pogodno mjesto za slikanje. Ipak, likovne kolonije su efektnije ako se organiziraju u prirod", smatra Cecilija Miler.

Likovnu koloniju „Colorit" ove je godine posjetila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, ali i gradonačelnik Sombora Nemanja Delić. Generalna konzulica nam je rekla kako je čula da je i na prošlogodišnjem „Coloritu" bilo jako dobro, te da je i to bio jedan od izazova doći u Sombor. Iako su različita mišljenja samih umjetnika o tome gdje bi bilo bolje da se kolonija organizirala - u prirodi ili u urbanoj sredini, Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora smatra kako je dobro što se kolonija organizirala u gradu, te da je to još jedan korak naprijed.

On ističe kako su ovakve likovne kolonije dobre i zbog afirmacije novih umjetnika. „Na ovoj likovnoj koloniji imamo sudionike iz Hrvatske i Vojvodine i jako je važno da likovno stvaralaštvo u našem HKUD-u ne bude zaustavljeno. Želimo raditi na očuvanju folklora i tradicije, ali isto tako želimo iznjedriti i nove likovne umjetnike iz našeg kraja. Ova likovna kolonija svakako ima budućnost", smatra Mata Matarić.

Nakon kolonije priređena je izložba gdje su zainteresirani mogli pogledati nastale radove. Sve slike ostaju u arhivi društva, a neke će biti darovane gostima i prijateljima društva, pa možda i predsjedniku Republike Hrvatske, kojeg bi organizatori ove likovne kolonije rado željeli ugostiti i u Somboru.

Tekst i fotografije: Zlatko Gorjanac

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima