Likovna kolonija KPZH-a Šokadija

Objavljeno: 15.10.2021. Pregleda: 56

slikanjeProteklog vikenda u Sonti je održana 15. likovna kolonija u organizaciji mjesnog KPZH-a Šokadija. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je bio nešto manji nego prijašnjih godina. Likovne kolonije u Sonti su većinom održavane na Staklari na Dunavu ili na salašu, no kako vremenski uvjeti to nisu dozvolili, kolonija je sasvim zadovoljavajuće protekla i u Šokačkoj kući. Smješteni u hladu starog oraha, slikari su u tihoj atmosferi na platna uspjeli prenijeti svoje emocije, a pojedini su pronašli inspiraciju u okolici.

„Zadovoljni smo što se kolonija unatoč svemu uspjela održati. Slikari su nam uglavnom iz HLU Croart iz Subotice: umirovljeni likovni pedagog Sándor Kerekes, dopredsjednica udruge Nela Horvat koja stvara u batik tehnici, studentica opernog pjevanja Ana Štula. Tu je i dugogodišnja nam gošća iz Sombora Cecilija Miler, a sudjelovale su još dvije naše domaće članice – Svetlana i Barbara Zec", kaže dopredsjednica KPZH-a Šokadija Biljana Ribić.   
Bitan dio ovakvih likovnih skupova je i druženje sudionika. 
„Vrlo rado se sjećam uspomena s kolonija na Dunavu. Na ovakvom druženju se uvijek steknu novi prijatelji, ali mogu reći da nam mnogi sada i fale, no život ide dalje i mi smo sada tu da i dalje stvaramo na našim platnima i uživamo s domaćinima. Bogu hvala pa je vrijeme koliko toliko poslužilo da možemo biti vani. Svatko ima neku svoju tehniku, ali najčešće se služim akvarelom jer se on najbrže suši", kaže jedna od sudionica Cecilija Miler. 
Predsjednik HLU Croart Josip Horvat je na zatvaranju kolonije uručio zahvalnicu KPZH-u Šokadija za dugogodišnju suradnju, a povodom 10. obljetnice Croarta.

Izvor: Hrvatska riječ (M. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima