Likovna kolonija treći put na Tekijama

Objavljeno: 22.09.2023. Pregleda: 66

Dvadesetak slikara iz Srbije (Sombora, Subotice, Novog Sada, Stare Pazove...), Hrvatske, Njemačke, Australije i Kine sudjelovalo je na III. likovnoj koloniji Tekije koja je održana 9. i 10. rujna 2023. godine u tom marijanskom svetištu u Petrovaradinu.
Organizatori su koloniju radno nazvali Kad Dunav ljubi Frušku Goru želeći da radovi budu mahom na tu temu, uz slike s motivima samog svetišta te poznatih Hrvata Novog Sada i Petrovaradina.

Prva aktivnost u novom prostoru 

U ime oganizatora kolonije predsjednica Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad Jasna Čordaš zahvalila se sudionicima te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju manifestacije. Ona je navela kako HKC od prije dva mjeseca ima svoje prostorije na Tekijama, na poziv srijemskoga biskupa koadjutora Fabijana Svaline.
‚‚Ovo je naša prva aktivnost u novom prostoru kojom otvaramo, nadamo se, vrlo uspješnu suradnju s Biskupijom. Zajedno s velečasnim Matejom Perićem nastojimo što više ispromovirati Tekije. Znamo koliki je povijesni značaj Tekija tako da ćemo u narednim godinama biti mnogo vidljiviji na turističkoj karti Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Osim toga, preko likovne kolonije održavamo kontakte s Hrvatima iz drugih zemalja, a međunarodni karakter je veoma bitan", kazala je Čordaš.
Kao i prethodne dvije, i ovogodišnja kolonija na Tekijama ima humanitarni karakter.
‚‚Sredstva koja prikupimo od prodaje slika aukcijom ćemo ovog puta donirati Caritasu. Ove godine neće sve slike ići na aukciju, jedan dio će ići kao poklon Biskupiji, odnosno sjedištu na Tekijama kako bismo uredili i opremili ovaj prostor, a jedan dio slika će ostati u fundusu HKC-a", navodi Čordaš.
Upravitelj Svetišta Gospe Snježne vlč. Matej Perić izrazio je zadovoljstvo što se na Tekijama, osim duhovnih događaja i manifestacija, realiziraju i kulturni događaji.
‚‚Voljeli bismo da to bude češće. Nadam se da će umjetnici na ovoj likovnoj koloniji doista osjetiti inspiraciju u ovom prostoru gdje ljudi već stoljećima dolaze i osjete nekakvu prisutnost, mir, Božji dodir", kaže vlč. Perić.

Lijepa lokacija i društvo

Jedna od sudionica kolonije bila je Branislava Tucakov iz Novog Sada, bivša nastavnica likovne kulture.
‚‚Tri godine sam u mirovini pa napokon imam vremena družiti se i slikati. Dok sam radila u školi nisam imala vremena ići na kolonije, a sada ga imam i želim to iskoristiti na pravi način", kazala je Tucakov.
Iz Stare Pazove stigao je akademski slikar i nastavnik likovne kulture Jan Agarski.
‚‚Još nisam bio na Tekijama, dopada mi se. Lijep je dan, dobro je društvo, siguran sam da ćemo se lijepo družiti i slikati", naveo je Agarski.
Likovnu koloniju otvorila je opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak koja je pohvalila inicijativu za održavanje divne kulturne manifestacije na tako inspirativnom prostoru. Zatvaranje kolonije priređeno je u nedjelju kada su i prikazana nastala djela.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima