Likovna kolonija u Moroviću

Objavljeno: 10.09.2015. Pregleda: 37

Kolonija Morovic2015-1Prvoga tjedna mjeseca rujna 2015. godine u Šidu i Moroviću boravilo je 15 slikara, koji su u prelijepom ambijentu drevnog Morovića na dvjema rijekama, stvarali svoja djela. Ovo je treća po redu likovna kolonija koja se organizira u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Šid i Likovne udruge CroArt iz Subotice, nakon kojih je ostalo preko 60 djela hrvatskoj udruzi iz Šida koja će trajno svjedočiti o uspješnoj suradnji ovih dviju udruga.

 

Prethodne dvije godine likovna kolonija održavala se u župnom dvorištu u Šidu, dok je ove godine izmještena u Morović. Kako organizatori ističu, značaj suradnje dviju hrvatskih udruga je veliki. „Ovo je prije svega jedan vid okupljanja ljubitelja likovne umjetnosti, ali isto tako jedan od lijepih načina druženja. S obzirom na to da je Šid poznat po velikom slikaru Savi Šumanoviću, vjerujem da mnogi likovni stvaraoci rado dođu ovdje i rijetko tko dođe, a da ne posjeti našu galeriju. Vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i ubuduće i da će slikari iz našeg grada ponijeti samo lijepe dojmove“, rekao je Josip Pavlović, predsjednik HKD Šid.

Suradnja između likovne udruge iz Subotice i hrvatske udruge iz Šida počela je prije tri godine: „Uvijek je CroArt došao sa sedam ili osam slikara, kako bi sudjelovao u stvaranju lijepoga. Nakon tri godine ostalo je oko 60 radova da svjedoče o suradnji dviju udruga, o talentu slikara“, rekao je Josip Horvat, predsjednik Likovne udruge CroArt iz Subotice..

Petnaest sudionika boravilo je tijekom tri dana u šidskoj općini, i to sedam članova Likovne udruge CroArt iz Subotice: Tomislav Marjanović, Sándor Kerekea, Katica Seleši, Kata Šetrov, Marta Ožvar, Kristijan Sakulić i Miodrag Mišo Boroš, jedan sudionik stigao je iz Tovarnika Republike Hrvatske, Anto Nikolić, a sedam likovnih stvaralaca bilo je iz Šida: Ivan Grozdanovski, Dorotea Cvijanović, Sanja Prodanović, Nataša Miljanović, Miloš Ostojić, Božidar Stojković i Snežana Đorđević.

Bila je to prigoda da posjetitelje umjetnike pitamo kakve će dojmove ponijeti iz Srijema, posebice iz Morovića: „U Srijemu nisam prvi put. U šidskoj općini, točnije u Gibarcu, na crkvi svetog Ivana Nepomuka sam radio restauraciju. Sada sam na poznatom teritoriju, a Šid me veseli jer se ponovno susrećem sa slikama Save Šumanovića. U ovom divnom susretu nas likovnih umjetnika ovdje u Srijemu, mogu reći kako se lijepo osjećam i da je sve vrlo inspirativno“, rekao je Kristijan Sekulić iz Novog Sada, član Likovne udruge CroArt.

Među likovnim stvaraocima koji su boravili u Moroviću bilo je i onih koji ovdje u Srijemu borave svake godine: „Već treći put sam ovdje. Morović je lijep, ali fizički uvjeti i termini ne mijenjaju puno stvaralački duh. Umjetnik nosi sa sobom svoj svijet i taj svijet projektira gdje god da je. Iz Šida ću ponijeti segment koji sam već stavio u svoj dosje. Skoro 40 godina odlazim na likovne kolonije u cijeloj Europi. Svaka kolonija je za mene nova akademija, bez obzira jesam li sam s početnicima, mladim akademcima, amaterima, meni je uvijek to korak naprijed mog osobnog rada. Zato jednu sliku nosim kući kao doprinos mom osobnom stvaralaštvu, svijetu koji njegujem preko 50 godina“, kaže nam Sándor Kerekes.

Prema riječima domaćina, prilikom organiziranja kolonije u Šidu ideja je bila društvo pojačati domaćim umjetnicima. Ove se godine to i pokazalo: „Nismo svi slikari, nego smo ljudi koji slikaju. Volimo to i mislim da je presudno to da nas ima što više kojima je ljepota, a to je kraj u kojemu živimo, usud“, rekao je Božidar Stojković, likovni pedagog i član HKD Šid.

Predstavnici ovih dviju udruga na kraju druženja razmijenili su darove izražavajući nadu da će se ova uspješna suradnja nastaviti i idućih godina.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima