Likovna kolonija u organizaciji HKPU Zora iz Vajske

Objavljeno: 18.09.2016. Pregleda: 55

likovna kolonija vajska 1Organizacijom šeste likovne kolonije Vajska 2016. i blagoslovom novih prostorija u Ul. M. Gupca 4, HKPU Zora iz Vajske je u subotu, 10. rujna, obilježila šest godina rada. U radu kolonije sudjelovali su članovi Likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo iz Subotice – Hari Csetvei, Rudolf Sedlar, Imre Keszegi, Marija Vojnić, Cilika Dulić-Kasiba, Karlo Poljak te članica likovne sekcije KPZH Šokadija iz Sonte Ana Tudor. Tudorova je sa sobom dopremila i dio platna svojega kapitalnoga projekta Kilometar Dunava i uz pomoć domaćina postavila ga u dijelu ulice u kojoj su prostorije Zore. Ovu spontano organiziranu izložbu pod vedrim nebom tijekom dana je vidio veći broj žitelja Vajske i njihovih gostiju.

Inspiracija na rijeci

Poslije domaćeg doručka, organiziranog u kući u kojoj su smještene i nove prostorije udruge, slikari su se prevezli na obalu Dunava, gdje su potražili svoje muze. Pronašli su ih u neposrednom okolišu lovačke kuće, vlasništvo LU Rit iz Vajske. Domaćin umjetnicima na obali Dunava bio je upravitelj lovišta Bođanski rit Ivica Ageljić.

„LU Rit, kao udruženje građana, surađuje sa svim udrugama, osobito onima iz područja kulture. Osjećamo i moralnu i ljudsku obvezu da pomognemo gdjegod i kolikogod možemo. Kao lovci upravljamo državnim dobrom pa lakše dođemo do nekih sredstava do kojih organizatori ovakvih manifestacija ne mogu“, rekao je Ageljić.

Predusretljivi domaćini učinili su sve da se gosti osjećaju ugodno i da imaju dobre uvjete za rad. „Hvala domaćinima, njihov trud i ova božanstvena priroda veliko su nadahnuće za sve nas. Znam s kojima se problemima susreću, no, sve su uspješno riješili i svakako, na svaki njihov budući poziv rado ću se odazvati“, rekla je Ana Tudor. Nakon zajedničkog snimka svih sudionika kolonije, u režiji Ivice Ageljića za sudionike je pripremljen ručak u prirodi.

Blagoslov novih prostorija

Po povratku s Dunava, u poslijepodnevnim satima blagoslovljene su nove prostorije Zore uz prigodnu slavljeničku večeru, s druženjem uzlikovna kolonija vajska 2 tamburaše. Prostorije je blagoslovio đakon na službi u Vajskoj Patrik Tvorek. Prigodnim riječima o potrebi kvalitetnog suživota pripadnika više nacionalnosti u mjestima poput Vajske, čestitao je domaćinima, osobito predsjedniku Zore Ivanu Šimunoviću i njegovoj supruzi Ani na svemu što rade u interesu podizanja kulturne razine svojega mjesta.

„Zora više nije beskućnik. U dogovoru sa suprugom Anom dio obiteljske kuće ustupio sam udruzi s velikim zadovoljstvom. To je dio našega života, ovo smo planirali već dulje vrijeme, a danas sam ponosan na učinjeno. Za veliki angažman u organizaciji i realizaciji današnje kolonije i ove male svečanosti zahvalan sam svim članovima Zore, ali i predsjedniku Dukata Pavlu Pejčiću i upravitelju lovišta Bođanski rit Ivici Ageljiću. Hvala i HNV-u na moralnoj i materijalnoj i Hrvatskoj riječi na medijskoj potpori. Istina, naša udruga je po brojnosti mala, ali se nadam da ćemo uspjeti intenzivirati njezin rad i prije svega, omasoviti je“, rekao je Šimunović.

Koloniji je nazočio i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. „HNV će uvijek podupirati aktivnosti svih hrvatskih udruga koje rade na ovakav način. Iznimno je značajno da udruge kulture poput Zore ne budu samo mjesto na kojem nastaje kulturni izričaj i trajna kulturna vrijednost, nego su i mjesto okupljanja našega puka, mjesto gdje se praktično razvija osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu i gdje se njeguje osjećaj pripadnosti hrvatskoj zajednici. Kulturni sadržaj je alat za ostvarivanje nastojanja da se kroz ugodno druženje ostvare i rezultati koji će doprinijeti i očuvanju identitetskih vrijednosti naše nacionalne zajednice“, rekao je Sarić Lukendić.

 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima