Likovni projekt Ane Tudor „Kilometar Dunava“ predstavljen u Sonti, Apatinu i Somboru

Objavljeno: 18.07.2017. Pregleda: 37

slika kilometar dunava sl.1Slika Kilometar Dunava kapitalni je projekt amaterske slikarice Ane Tudor. Tijek cjelokupne duljine te rijeke, 2.860 kilometara od izvora do ušća, s karakterističnim motivima flore i faune, te gradova koje umiva, umjetnica je smjestila na jednu jedinu sliku, dugu točno 1.000 metara. Slika je premijerno izložena u njezinoj rodnoj Sonti na Dan Dunava, 29. lipnja 2017. Bila je postavljena dijelom između OŠ Ivan Goran Kovačić i crkve Svetoga Lovre, a dijelom u prostranom školskom dvorištu. Apatincima je predstavljena dan kasnije u fantastičnom okolišu Banje Junaković, a Somborcima 1. srpnja, manjim dijelom na fasadi i u dvorištu, a većim u labirintu smještenom u velikoj i maloj dvorani Hrvatskog doma.

I oluja se povukla

Na Dan Dunava, od ranih jutarnjih sati u Sonti, na lokaciji predviđenoj za postavku kilometar dugog platna, bilo je vrlo živo. Tehnička ekipa uradila je svoj dio posla, u predviđeno vrijeme sve je bilo spremno za otvaranje najavljene izložbe. Gosti, pristigli s prostora od Subotice do Zagreba, uz brojne mještane, htjeli su pozdraviti svoju Anu, svjedočiti trenutku povijesti kojega je umjetnica stvarala tijekom posljednje tri godine. Jedino se nebo natuštilo, vjetar je u trenu zaprijetio razapetom platnu. Anina sreća i ponos bili su jači, oluja se povukla, prijetnja se završila s nekoliko kapi kiše. Izložbu je otvorio predsjednik KPZH Šokadija Zvonko Tadijan. O Ani i njezinom djelu govorila je likovna pedagogica Erika Butković, a na koncu je nazočne pozdravila i autorica, zahvalivši se svima koji su pomogli njezin projekt na bilo koji način. 

Dan kasnije Kilometar Dunava je promoviran na platou ispred Banje Junaković. Već u subotu, 1. srpnja, uhodana ekipa je u ranim jutarnjim satima postavila sliku u objektu Hrvatskog doma u Somboru. Na otvorenju izložbe u velikoj dvorani Doma okupili su se poglavito Anini prijatelji iz Likovne grupe 76 i podijelili s njom radost zbog stvorenog, te nekoliko članova najužeg rukovodstva HKUD-a Vladimir Nazor. 

Rad za Guinnessa

Jedinstvena slika Dunava, kako se očekuje, trebala bi se naći i u Guinnessovoj knjizi rekorda. U stvaranje ovoga djela Ana je uložila tri godine rada, odricanja, uložila je i svoje zdravlje. Provela ih je u Sonti, odvojena od obitelji, uz povremene kraće boravke supruga Tonka uz nju. Slika je urađena akrilnim bojama na platnu. Tijekom ljeta očekuje se i predstavljanje ovoga projekta u više europskih gradova smještenih uz rijeku Dunav. 

„Želja mi je bila promocija našega Dunava i tako sam prije tri godine smislila da to bude jedna kilometarska slika. Moja velika prijateljica Erika rekla mi je ti to možeš i to mi je bilo dovoljno za početak. Ništa mi nije žao, jer mislim da sam putem ove slike poslala jako puno poruka, a najbitnija je upućena generacijama koje dolaze – čuvajte ovo bogatstvo koje imamo“, rekla je Ana Tudor.

Potpora mnogih

I sama kaže da ne bi uspjela bez pomoći mnogih, prije svih Grada Hvara, KPZH Šokadija iz Sonte, a slika je završena zahvaljujući donaciji platna i boja u vrijednosti od 5.000 eura od strane njemačke organizacije za zaštitu divljih životinja AWP.

„Naša organizacija je već realizirala jedan projekt u Monoštoru, gdje smo i saznali za ovu sliku i upoznali autoricu. Kad smo se detaljno upoznali s projektom, shvatili smo da je to jedna lijepa i značajna ideja, koja može pomoći zaštiti životnog okoliša uz Dunav. Nadam se da će ova slika biti izložena i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj. Na tome ćemo najozbiljnije poraditi“, rekao je projekt menadžer AWP-a Mario Kumel.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima