„Lipe i gadne tute“ u Plavni

Objavljeno: 11.03.2022. Pregleda: 53

Pokladne zabave u Plavni započele su u nedjelju, 27. veljače 2022. godine, kada su svetoj misi u crkvi sv. Jakova apostola nazočile lipe tute, djeca obučena u narodnu nošnju. Već sutra selom su prošetale i gadne tute, te kad bi na koga naišli tražili bi od njega da klekne i izmoli Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Tko nije znao, njega bi „išarali“ – uprljali po licu.

Pokladni utorak bio je posljednji dan zabave i veselja, te je tako u dvorani Vatrogasnog doma održana pokladna zabava u organizaciji župe sv. Jakova apostola. U Organizacijskom odboru sudjelovali su uz župnika vlč. dr. Marinka Stantića i župljani Siniša Bartulov, Ljiljana Bartulov, Igor Probojčević, te Marko i Tomislav Oto. Na početku programa u ime organizatora okupljene, kojih je bilo oko 120, pozdravio je Siniša Bartulov koji je izrazio radost jer je ovaj običaj obnovljen. Ujedno je zahvalio i sponzorima koji su se ove godine odazvali, te je tako zahvaljujući njihovoj širokoj ruci bilo sve osigurano.

Zabavi, koju su mnogi ocijenili odličnom, nazočili su uz župnika i pravoslavni svećenik Branislav Nijemčević i župnik susjednih župa iz Vajske i Bođana vlč. Goran Vilov.
Za glazbeni dio večeri pobrinuo se ansambl San iz Subotice, a kompletna pokladna zabava završena je običajem – pokapanjem bege(ša). Tim činom su završene poklade i započinje vrijeme korizme, molitve i posta.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima