Manifestacija „CROz kuhinju Vojvodine“ održana u Petrovaradinu

Objavljeno: 22.10.2019. Pregleda: 38

croz kuhinjuHKPD Jelačić iz Petrovaradina jest jedna od hrvatskih udruga s najrazličitijim područjem djelovanja. Tako je drugu godinu zaredom bila inicijator i nositelj jedne pokrajinske gastro manifestacije pod nazivom CROz kuhinju Vojvodine, koja je održana 21. rujna 2019., u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Petrovaradinu.

Raznovrsna ponuda

Sukladno ciljevima istoimenoga projekta da se upozna, poveže, objedini i promovira različita kulinarska kultura hrvatske zajednice u Vojvodini i njenih gastro-regiona, u programu spomenute manifestacije sudjelovale su četiri hrvatske udruge. Regiju Bačke zastupalo je HKPD Đurđin iz Đurđina čiji su članovi pripremali originalnu bunjevačku taranu s divenicom (kobasicom), jelo dobijeno prženjem čvrsto rendanog i osušenog tijesta s vodom, lukom i začinima. Nudila se i pečena riba kulinara iz Podunavlja – KUDH-a Bodrog iz Monoštora koji važe za poznate dunavske ribare i majstore pripremanja specijaliteta od ribe.
S druge strane, bili su smješteni Srijemci sa svojim slatkim jelima, autentičnim za njihov kraj. Fantazijom od šufnudli s lešnjakom i pekmezom, jela dobijenog kuhanjem tijesta sjedinjenog s prethodno kuhanim krumpirom i dodatnim sastojcima, predstavila se Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina. Najposlije, domaćini – Društvo Jelačić ovoga je puta nastupilo praveći knedle sa šljivama i to na način karakterističan za staru petrovaradinsku kuhinju, s osnovom pripreme tijesta kao za navedene šufnudle. Uz svako jelo, kuhari su predlagali i izbor najprikladnijega pića, od kojih je domaće vino, bijelo i crveno, bilo proglašeno najuniverzalnijim napitkom za svako jelo.

Zaboravljeni recepti

Posebnost ovogodišnjeg događaja CROz kuhinju Vojvodine ogledala se u edukacijskom uključivanju posjetitelja u razgovor o pripravljanoj hrani, čime se željelo probuditi sjećanje na mnoge zaboravljene recepte. Kuhari ili predsjednici udruga imali su zadaću dati prikaz načina spravljanja jela koje su pripremali, te opširno govoriti o tradiciji toga jela u njihovom zavičaju.
Uz organiziranje pripremanja spomenutih jela, posjetitelji su imali mogućnost kušanja i dva dodatna jela – izvan konkurencije, koja su se pripravljala kao poseban bonus za sve nazočne. Riječ je o ribljem paprikašu fish-majstora prof. dr. Marka Kovača, inače člana udruge Jelačić, osvjedočenog, višestrukog pobjednika u pripremanju ribljih juha i paprikaša na raznim natjecanjima, te o gurmanskom slavonskom čobancu koji je također pripremio član Društva domaćina, Mirko Turšić. Iako je hrane bilo u izobilju, sve pripravljeno bilo je i potrošeno, što govori ne samo o kvaliteti ponuđenoga, već i o velikom broju posjetitelja koji su prisustvovali ovoj manifestaciji.

Prateći program

Uz raznovrsni izbor jela, posebno dizajniran za ovu prigodu, velikom broju posjetitelja manifestacije prezentiran je i dio glazbene baštine Petrovaradina i, općenito, Srijema, nastupima Petra Pifata na dijatonskoj harmonici sa spletom instrumentalnih srijemskih skladbi, te mini-koncertom hrvatskih popijevaka pjevačkoga zbora župe Presveto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca koji su bili posebni gosti ove gastro manifestacije. Članovi literarnog odjela surčinske Čitaonice uzveličali su program svojim recitacijama o Srijemu, vinu i hrani, ali i jednim iznenađenjem: demonstriranjem pjevanja narodnih srijemskih popijevaka za vrijeme pripravljanja jela.
Gastro manifestacija CROz kuhinju Vojvodine realizirana je uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Opće je očekivanje i nastojanje da se ovaj projekt održi i naredne godine sa svim svojim specifičnostima i osnovnim postulatom očuvanja i afirmiranja načina priprave tradicionalnih jela vojvođanskih Hrvata. U planu je i izdavanje brošure s receptima autentičnih jela koja su se pripremala ili se i danas pripremaju u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Kralj)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima