Manifestacija KUDH-a „Bodrog“ „Divanim šokački“

Objavljeno: 08.12.2014. Pregleda: 28

Divanim sokacki2014-2Za monoštorske Šokce može se reći da svoju šokačku, monoštorsku, ikavicu i dalje čuvaju u svakodnevnom životu i govoru. Živjet će ovaj specifičan govor i dalje, budući da stasaju mladi momci i cure koji vole i čuvaju svoju ikavicu. To su Monoštorci pokazali i na manifestaciji „Divanim šokački“ Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ koja je održana 15. studenoga 2014. godine u Monoštoru.

Čast otvoriti program recitalom, pjesmom i igrom Da ti divanim i Alaj voljim to jesensko doba dobili su mladi recitatori i dječja folklorna grupa „Bodroga“ i Anita Đipanov. Svoje pjesme na šokačkoj ikavici kazivali su Željko Šeremešić iz Monoštora, Marica Mikrut i Marija Šeremešić iz Sombora, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana i Ivan Andrašić iz Sonte. Gosti večeri bili su Muška pjevačka skupina „Zuce“ i Literarna grupa iz Gundinaca (Hrvatska).

Za drugi dio večeri domaćini su pripremili prikaz običaja u vrijeme berbe grožđa Berem grožđe, i crno i bilo. „Idejni tvorac večeri 'Divanimo šokački' bio je predsjednik KUD-a Hrvata 'Bodrog' Željko Šeremešić s idejom da se ta naša ikavica čuje u Monoštoru, jer mlađe generacije više ne divanu tako. Ideja je bila da svoje pjesme čitaju pjesnici iz Monoštora koji pišu na ikavici, uz manje skečeve koji su bili dio programa. Od prošle godine uveli smo novinu – da svaka večer bude posvećena jednom pojmu. Prošle godine to je bio Dunav, koji je važan za Monoštor, koji je praktički okružen vodom. Ove godine, s obzirom na to da je jesen, da je završena berba grožđa i da ima mladog vina, odabrali smo prikaz berbe grožđa i pudarenje. Mnogi su mi pomogli u zamisli da vinograd prenesemo na scenu, a koliko smo to vjerno uradili uvjerili su se posjetitelji ove književne večeri“, kaže Anita Đipanov, potpredsjednica KUD-a Hrvata „Bodrog“.

Divanim sokacki2014-1

„Mislim da je naša udruga ovom večeri ispunila svrhu svoga postojanja, a to je očuvanje našeg identiteta. Kroz ovu večer dali smo priliku i drugima da se predstave, da čujemo i drugačiju ikavicu i da čujemo Šokce s obje strane Dunava. Naše postojanje i naš identitet očigledno nije upitan i do nas je ostvarivati ga i truditi se svakim danom koristiti naš šokački govor, ne čekajući samo prigode kao što je ova večer. Također, na nama je da se trudimo da ovakvih manifestacija bude što više i da gostu budu sve bolji“, kazao je na kraju programa predsjednik „Bodroga“, Željko Šeremešić.

U izjavi za Hrvatsku riječ generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić kazao je da je svaki vid očuvanja identiteta značajan. „Iznimno je važan, jer na neki način to daje obilježje na samo Hrvatima koji ovdje žive, već i daje i neku lijepu smjernicu i cijeloj Vojvodini. Mislim na jednu dobrohotnost hrvatskog bića koje djeluje na ovom prostoru“, rekao je Đurić.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima