Manifestacija „Noć muzeja“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 28.05.2017. Pregleda: 30

noc muzeja u srU okviru obilježavanja Noći muzeja i arheološki lokalitet Carska palača u Srijemskoj Mitrovici otvorio je svoja vrata za posjetitelje. U subotu, 20. svibnja, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srijemska Mitrovica i Udruga vinara Probus organizirali su druženje sa Srđanom Dinčićem, glumcem Stefanom Tajblom i polaznicima Edukativnog centra Kardaš Art.

„Na nekoliko lokaliteta u Srijemskoj Mitrovici organizirali smo više događaja u sklopu obilježavanja manifestacija Noć muzeja. Ovaj arheološki lokalitet smatramo simbolom naslijeđa starog Sirmija. Važno nam je da se Noć muzeja održava ovdje, jer time povezujemo i ono tradicionalno i ovo novije, suvremeno. Carska palača otvorena je 2009. godine i od iznimno velikog značaja je za naš grad. Ona predstavlja najvažniji lokalitet u Srijemskoj Mitrovici. Mi, nažalost, nismo još uvijek dovoljno eksploatirali carski Sirmij, a Carska palača je jedan od stožera okupljanja svih onih arheoloških lokaliteta koji se nalaze na teritoriju našeg grada. Očekujem da u nekoliko narednih godina počne eksploatacija carskog Sirmija i da ga predstavimo i Srbiji i Europi i svijetu u punom sjaju. Prije svega zbog starih generacija koje su to ostavile nama u naslijeđe, ali i zbog svih onih koji ovdje dolaze kako bi saznali tko su, odakle potječu i što zapravo Srijemska Mitrovica predstavlja na mapi Srbije, Europe i svijeta, s obzirom na to da predstavlja jednu od četiriju prijestolnica Rimskog carstva“, istaknuo je načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić.

Kako ističu organizatori, lokalitet kao što je Carska palača dio je kulturne baštine, kojega i u okviru obilježavanja ove kulturne manifestacije treba promovirati i izvan granica Srbije. Nakon programa u Carskoj palači Sirmija, manifestacija je nastavljena u Arhivskom vinskom podrumu uz vino, tamburašku muziku i uz izložbu slika Živke Suvić i Olivere Krstić:

„Sve ono što je dobro za naš grad, dobro je i za našu udrugu. Rekao bih da manifestacija Noć muzeja, kao da je i organizirana za Sirmij. Jer kada govorimo o Sirmiju, možemo govoriti i rimskom, srijemskom i carskom Sirmiju i ovo je prava prigoda da posjetiteljima otvorimo vrata kako bi se upoznali s kulturom i poviješću svoga grada“, ističe predsjednik udruge Marco Aurelius Probus Ivan Tatić.

Iste večeri publika je mogla posjetiti još nekoliko mjesta gdje su se održavali sadržajni kulturni programi. U Povijesnom arhivu Srijema otvorena je izložba dokumenata i fotografija iz fondova Vojnog suda za Srijemsku oblast i Okružnog suda u Srijemskoj Mitrovici, a u amfiteatru gradskog parka tijekom vikenda održan je XII. Jazz & blues Spring fest.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima