Manifestacija „Šokci i baština“ održana u Baču

Objavljeno: 20.11.2018. Pregleda: 30

Sokci i bastinaU drevnom Baču prošlog vikenda održana je ovogodišnja manifestacija Šokci i baština. U pitanju je jedna od najvećih manifestacija Hrvata u Srbiji, koja u prvom redu okuplja sve udruge ovdašnjih šokačkih Hrvata.

Program je započeo u subotu, 6. listopada 2018., predstavljanjem knjige Život i djelo Stjepana Adžića koje je održano u Franjevačkoj crkvi u Baču. Stjepan Adžić (Rajevo Selo, 1730. – Pečuh, 1789.), bio je svećenik, doktor teologije, pečuški kanonik, vanjski vikar pečuškog biskupa, župnik u Nijemcima i Tovarniku, pisac i pjesnik. Zaslužan je za opismenjavanje Slavonije. O životu i djelu Adžića, koji je i sam godinu dana boravio u novicijatu bačkoga samostana, govorili su: Andrija Matić iz Duhovne udruge Hrašće iz Drenovaca, Josipa Matić, studentica hrvatskog jezika i povijesti u Osijeku i Martina Kelava, ravnateljica Muzeja Cvelferije iz Drenovaca.
Ponosni na naslijeđe

Nedjeljni program započeo je svetom misom, koju je predvodio fra Zdenko Gruber iz Subotice, a središnji program manifestacije, nastup udruga, održan je u Plavoj dvorani Kulturnog centra Bač, u organizaciji ovogodišnjeg domaćina – HKU Antun Sorgg iz Vajske. U programu su sudjelovale šokačke udruge iz Bača, Plavne, Vajske, Sonte, Sombora, Berega, Monoštora, a kao gosti udruge iz Subotice i Drenovaca (Hrvatska). Ove godine geslo manifestacije bilo je Još nas ima, još smo tu. Zajednička manifestacija je ove godine privukla veliki broj publike, koji su do kraja popunili gledalište.
Već prve riječi najave voditeljice programa Marije Šeremešić: „Dobro došli među Šokce koji se diču svojim kulturnim naslijeđem i očuvanom prirodom svojih mjesta, smještenih na obodima ritskih šuma, Šokce radne i prgave, ali vesele i gostoljubive“, izazvale su salvu pljeska nazočnih uzvanika i publike. Nakon pozdrava gostima, publici su se obratili veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota, predsjednik HNV-a Slaven Bačić i predsjednik Općine Bač Dobroslav Antonić.
Ples, pjesma, poezija

Nakon toga na pozornici je pjesmom, svirkom, plesom i lijepom riječju krenulo podsjećanje na davna vremena kroz stare šokačke običaje i pjesme od Berega do Bača, uz goste koji su ovoj večeri udahnuli duh bačke bunjevštine i bećarske Slavonije. Članovi HKUPD-a Matoš iz Plavne, Marica Mikrut i Marija Šeremešić iz somborskih Urbanih Šokaca, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana, KPZH Šokadija iz Sonte, KUDH Bodrog odnosno Kraljice Bodroga iz Monoštora i HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, ali i gosti – KUD Seljačka sloga iz Drenovaca, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, pokazali su zbog čega su danas ponosni rizničari višestoljetne tradicije predaka.
Poput slavuja zapjevale su Monoštorke, Plavanjke su pokazale običaj Gosponoše, Berešci Kolo na miolje, a iz Sombora i Bođana došle su u stihove skladno složene lipe riči. Subotičani su u Plavu salu donijeli dah starih vremena uz pritajeno tugaljive zvuke gajdi, a Sonćani i Drenovčani uz plemenite zvuke žica svojih tamburica. O doživljenom najupečatljivije govore riječi jedne starice na izlasku iz Plave sale, u prolazu slučajno uhvaćene: „Ej, drugo moja, vako bi mogla do ujtru“.
Pokrovitelji manifestacije bili su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Beogradu, HNV, uz logističku potporu ZKVH-a, te medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ i RTV Vojvodine.
Dojmovi

Veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota: „Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj manifestaciji našega duha, našega zajedništva. Moto ove manifestacije – Još nas ima, još smo tu nešto je najljepše što čovjek može čuti. Dodao bih samo: i bit ćemo i ostat ćemo ovdje. Osobito me raduje djelovanje naših udruga u svim podunavskim mjestima u Bačkoj, što je najsigurniji garant opstanka hrvatskog nacionalnog bića na prostorima šokačkog Podunavlja. Šokci i Šokice, Hrvati i Hrvatice ovdje žive stoljećima, u suživotu s puno drugih nacija i nadam se da će to tako ostati još dugi niz godina, uz stalnu podršku Republike Hrvatske. Kulturna baština na ovim prostorima odista je nevjerojatna. Vidio sam da svako mjesto ima svoju nošnju, što je najbolja ilustracija tradicije i kulture. Ne pada to samo od sebe, tu je utkan veliki trud naših predaka, koje nikada ne smijemo zaboraviti“.
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić: „Čast mi je što sam imao priliku prisustvovati ovako veličanstvenoj manifestaciji. Danas preostala šokačka mjesta postoje i čuvaju kulturno naslijeđe, naravno uz vrlo velike napore. Nadam se da će u toj nakani još dugo uspijevati, upravo kroz manifestacije ovoga tipa, kroz njegovanje lokalnih govora, starih napjeva, starinskih glazbala i plesova. Organizatoru i svim sudionicima čestitam na njegovanju tradicije, čiji su jedan dio ove večeri tako uspješno prikazali na pozornici“.
Predsjednik Općine Bač Dobroslav Antonić: „Drago mi je što je naša općina domaćin jedne ovako vrijedne manifestacije. U našoj općini žive pripadnici mnogih nacionalnih zajednica i jako smo ponosni na naš vrlo kvalitetan suživot. Nadam se da ćemo u ovakvom zajedništvu živjeti još dugi niz godina“.

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima