Manifestacija udruge „Tragovi Šokaca" u Baču

Objavljeno: 15.10.2021. Pregleda: 50

tragovi šokacaUdruga građana Tragovi Šokaca iz Bača priredila je deveti puta svoju manifestaciju edukativnoga karaktera, čiji je naziv ove godine glasio Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primjena kroz suvremene trendove. Program je trajao tri dana (od petka, 17. rujna, do nedjelje, 19. rujna 2021. godine), održan je u etno kući Didina kuća, a podrazumijevao je radionice i završnu reviju.

Pranje, štirkanje, peglanje

Predsjednica udruge Tragovi Šokaca Stanka Čoban kaže kako je ove godine naglasak bio na pripremi šokačke nošnje. Ona je i vodila radionice u kojima je sudjelovalo nekoliko žena iz Bača i Selenče.

„Šokačka nošnja se slabo poznaje, slabo se ulaže u njezino održavanje, i pokazala se potreba za ovom temom seminara. Mi se bavimo nošnjama iz Bača, Plavne i Vajske koje su različite u odnosu na druge u šokačkom Podunavlju. Prvo smo imali radionicu pripreme nošnje, a potom i radionicu njezina oblačenja. Priprema podrazumijeva pranje, štirkanje, glačanje... Taj proces je jako zahtjevan i dugo traje. Kod štirkanja je recimo teško doći do boraksa, pa se dovijamo naći zamjenu za to, da bi čipke dobro stajale. Kad se napravi ta tekućina, odjeća se natapa 15-30 minuta, te se onda glača. A jedne skute da bi dobro bile pripremljene trebaju se peglati najmanje 3-3,5 sata. One se tako mokre pod glačalom trebaju osušiti. Svaki kalup zasebno, i onda se ukalupljuju da bi stajale kao valovi ispod suknje ili ispod skuta ili već kako nalaže nošnja", kaže Čoban.

Za pripremu jedne ženske nošnje, kako pojašnjava, treba i do deset sati. Muške nošnje nisu tako zahtjevne, jer ne moraju biti tako čvrste.

Skute, marame, nakit...

A zahtjevno je, kako dodaje naša sugovornica, i sâmo oblačenje nošnje.

„Ima recimo puno skuta ispod (tri-četiri), pa onda gornje skute vezene, pa marama, pa nakit, razni dodatci. Tako da i samo oblačenje traje sat, sat i pol vremena. I to bez oglavlja", kaže Čoban.

U nedjelju je održana revija na kojoj su, među ostalim, prikazani i rezultati radionice. Predstavljene su ženske šokačke nošnje koje pokrivaju razdoblje od kraja 19. i početka 20. stoljeća do 50-ih godina 20. stoljeća. Prikazane su nošnje djevojaka, snaše, mlade žene s brunžukom, kao i oglavlje koje se nosi i danas u svečanim prilikama. Na reviji su prikazane i mađarske nošnje gostiju iz Bogojeva, kao i srpske nošnje koje su predstavili članovi bačkog KUD-a Mladost.

„Kako smo projekt proširili na primjenu kroz suvremene trendove, u reviji su sudjelovale i djevojke koje su dijelove tradicijskog odijevanja kombinirale sa suvremenim (traperice, tajice, kraće suknje). Također, nosile su nakit s elementima tradicijskog. Imali smo i gošće iz Baranje, iz KUD-a Seljačka sloga iz Gajića, koji su prikazali dio svog projekta Cveter, a riječ je o džemperima s motivima baranjskoga veza", kaže Stanka Čoban.

Na završnoj večeri nastupio je Vojvođanski narodni orkestar Gajde iz Bačke Palanke i mlada gajdašica Stanislava Đorđević. Program je vodila predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić a pročitana je i pjesma iz nedavno objavljene zbirke Zlatka Gorjanca iz Berega.

„Do sada su radionice bile međunarodne, ali prošle i ove godine zbog epidemije koronavirusa, odlučili smo se samo na ovaj naš dio. Nadamo da će seminar i radionice ponovno biti međunarodni, da ćemo imati goste iz inozemstva. To nam je važno i zbog razmjene iskustava", kaže Čoban.

Manifestacija Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja i njihova primjena kroz suvremene trendove bila je ujedno i dio programa Dana europske baštine u Baču.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima