Međunarodna umjetnička kolonija Stipan Šabić 2022.

Objavljeno: 26.08.2022. Pregleda: 69

Međunarodna umjetnička kolonija Stipan Šabić, koja nosi ime poznatog likovnog pedagoga i slikara iz hrvatske zajednice, najznačajnija je godišnja manifestacija u organizaciji Hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice. Nakon dvogodišnje korona stanke, umjetnici su se ponovno okupili i to na desetom sazivu te kolonije koji je održan od 8. do 13. kolovoza 2022 godine. Kolonija je do sada mijenjala više svojih »sjedišta«, a ovoga puta bio je to subotički Dom učenika srednjih škola. 

Na koloniji je sudjelovalo dvanaest, većinom akademskih umjetnika iz Srbije, Rumunjske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. O nastalim radovima na zatvaranju kolonije govorio je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović.
„Možemo uočiti da je na platnima nazočno obilje likovnih dojmova, impresija i shodno tome zasebnih slikarskih poetika gostujućih umjetnika iz više zemalja: uglavnom su dominantni radovi figuralnog izričaja u kombinaciji s apstraktnim kompozicijama. Šarolikost slikarskih opredjeljenja zasigurno je jedna od tipičnih karakteristika radova koji nastaju na kolonijama ovoga tipa. Raznolikost stilova, tehnika i likovnih postupaka ujedno su i pokazatelj njene otvorenosti ka novome, ka spajanju onoga tradicionalnoga s inovativnim.

Dakle, prisutna je šarolikost i veliki raspon po pitanju likovnih motiva (lokalni motivi, portreti, slobodne apstraktne kompozicije), a kao kuriozitet treba navesti i da je ove godine na koloniji nastao i jedan kiparski rad, portret Stipana Šabića koji je uradila mlada umjetnica Matea Đurić iz Subotice, još uvijek studentica, ali kod koje možemo uočiti kako se već radi o zrelom likovnom postupku, te od koje se može mnogo očekivati u dolazećim godinama. Istaknuo bih svakako kako je održan kontinuitet što se kvalitete radova tiče, uz poneki rad koji ‘iskače’ od ostalih«, istaknuo je Kopilović.

Palić kao more

Dvoje sudionika pristiglo je iz Šibenika – akademska slikarica-grafičarka Stela Dumančić Čuturić i njezin kolega Miro Vukšić. Na ovoj su koloniji bili prvi puta. Oboje ističu dobru organizaciju, kao i inspirativan rad drugih sudionika, a snažan dojam na njih ostavila je i Subotica, posebice Palić. Kako su aktivni u šibenskom Ogranku Matice hrvatske, ovo im je bila prigoda susresti se i s predstavnicima subotičkog ogranka te kulturne institucije.
„Tehniku koju sam odabrala ovdje prikazati jest nova tehnika koja je moja i za koju sam dobila dvije međunarodne nagrade (srebrnu i brončanu) na Sajmu inovacija u Zagrebu. Radi se o kombiniranoj tehnici, prvo oslikavam komade papira, pa ih kolažiram u cjelinu koja promatrana iz veće daljine ima dojam digitalne slike", kaže Dumančić Čuturić.

„Bio sam tu prije 47 godina, i Subotica i Palić su se promijenili i djeluju kao fantastične destinacije. Ja sam slikar realist, slikam pejzaže i portrete. Ovdje je bio naglasak da se rade motivi Subotice i okruženja, te su takvi i moji radovi. Mene veže more, te nisam imao problema s inspiracijom budući da sam napravio dvije slike s motivima Palića. Inače, s drugim sudionicima kolonije ostvarili smo kontakte te se nadamo da će ova suradnja biti nastavljena", kaže Vukšić.

Inspiracija i motivacija

Tudor Francu iz Oradee (Rumunjska) čest je gost ove kolonije.
„Prava je čast i zadovoljstvo biti ponovno ovdje. Ovo je odlična prilike da sretnete umjetnike iz različitih zemalja i s različitim iskustvima, da s njima razmjenjujete iskustva. Moj likovni izraz je ekspresionistički, radim slike s motivima grada Subotice, posebno me inspirira secesijski stil arhitekture", kaže Francu.
Almedina Cifrić iz Brčkog na ovoj je koloniji treći puta. Stilski, njezin je slikarski izraz negdje između fovizma i eskpresionizma.
„Naslikala sam Suboticu u jednoj drukčijoj, mojoj maniri. Druga je slika portret Laze Kostića, jednog divnog umjetnika, gdje sam nastojala prenijeti tu njegovu energiju, taj jedan kolorit njegovog pjesništva. Sudjelovanje na kolonijama za mene je inspiracija i motivacija, gledajući kako drugi umjetnici stvaraju i razgovarajući s njima. Nakon likovne akademije, mene su najviše razvile likovne kolonije, poput ove u Subotici", kaže Cifrić.

Pejzaži i skulptura

Akademski slikar Nenad Ignjatov iz Novog Sada bio je prvi puta na ovoj koloniji.
„Moj slikarski izraz je nešto između realizma i ekspresionizma. Ne radim ulja na platnu već slikam u akrilu, jer slika na koloniji mora biti brže gotova. Radim gradski pejzaž s Gradskom kućom u pozadini, a druga slika će biti slika Sinagoge. Veoma sam zahvalan ljudima koji su me ugostili na ovoj koloniji, sviđa mi se što ima umjetnika nešto mlađe generacije", priča Ignjatov.

Za studenticu 4. godine kiparstva na novosadskoj Akademiji umjetnosti Mateu Đurić iz Subotice ovo je prva likovna kolonija na kojoj je sudjelovala. Izradila je skulpturu, portret Stipana Šabića, čije ime kolonija nosi.
„Ovo je za mene divno iskustvo, oduševljena sam atmosferom. Inače radim u glini, ali sam sada odabrala glinamol, u pitanju je minijaturnija verzija porteta, nastojala sam uhvatiti lik i duh Stipana Šabića", pojašnjava Đurić.
Deseti saziv kolonije Stipan Šabić održan je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama te Grada Subotice.
Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima