Međunarodni dan materinjeg jezika u Šidu

Objavljeno: 27.02.2016. Pregleda: 30

Medunarodni dan materinskog jezika2016 mPrigodnom svečanosti u dvorani Kulturno-obrazovnog centra u Šidu 21. veljače 2016. godine obilježen je Međunarodni dan materinjeg jezika. Ovom manifestacijom željelo se ukazati na potrebu promidžbe i očuvanja jezične i kulturne raznolikosti kao jednog od najznačajnijih faktora svjetskog kulturnog nasljeđa. Moto manifestacije glasio je „Voli svoje i poštuj tuđe2, a u kulturno-umjetničkom programu predstavila su se kulturno-umjetnička društva koja djeluju i rade na području šidske općine.

Osim SKUD-a Sveti Sava, rusinskog KPD-a Đura Kiš, i slovačkog SKUD-a Jednota, Šiđanima se predstavilo i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Šid, tamburaški orkestar i vokalni solisti Milan Kordić i Snežana Pupić. Sve prisutne posjetitelje te večeri o aktivnostima i radu hrvatskog kulturnog društva iz Šida upoznao je predsjednik te udruge Josip Pavlović, ističući da je očuvanje nacionalnog identiteta svih nacionalnih zajednica važan element multikulturalnosti svih nacionalnih zajednica prepoznatljivih u šidskoj općini:

„Uspješan rad našeg Društva ne bi mogao biti ostvaren bez dobre suradnje sa svim kulturnim institucijama u Šidu. Hrvatska zajednica svoja prava ostvaruje preko institucije Hrvatskog nacionalnog vijeća u oblasti kulture, obrazovanja, uporabe hrvatskog jezika i informiranja. Od 2014. godine imamo sedam zastupnika u HNV-u. Po jednog iz Morovića i Gibarca, dvoje iz Sota i troje zastupnika iz Šida od kojih je Josip Hodak u Izvršnom odboru HNV-a. Po popisu iz 2011. godine u općini Šid živi 1.750 Hrvata, odnosno nešto više od 5 posto. Najviše u Sotu, 40 posto i Batrovcima 29 posto. Shodno Ustavu i zakonskoj regulativi iz 2008. godine u tim mjestima je u uporabi hrvatski jezik kao službeni. Osnovna želja nas kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine jeste da dijelimo dio sunčanog spektra na kulturnom nebu općine Šid i suradnju s nadležnim institucijama uspješno nastavimo i u narednom razdoblju“, rekao je među ostalim Josip Pavlović.

Inače, središnja svečanost obilježavanja Dana materinjeg jezika u Srbiji održana je u Kovačici, na kojoj se prisutnima, na svojemu materinjem jeziku – slovačkom, obratio šef delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduard Kukan.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima