Međunarodni kazališni festival u Šidu „Svratište u pozorište“

Objavljeno: 02.10.2016. Pregleda: 41

medjunarodni kazalisni festival u siduIzvedbom predstave Djevojčica sa slike Kulturno-umjetničkog društva Zmaj iz Iriga, 23. rujna u Šidu je otvoren treći međunarodni festival Svratište u kazalište. Na festivalu će tijekom naredna dva mjeseca biti prikazano 29 predstava različitih žanrova iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije: Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske i Srbije. Poruka ovogodišnjeg festivala se nametnula sama po sebi i ona glasi Mi nismo za rat, a pod sloganom Neka se vijori zastava pozorišta u bojama mašte.

Ujedinimo se kroz kazalište

„Tijekom tog putovanja naučit ćemo se cijeniti i poštovati druge, da se gledamo u oči i budemo spremni pritrčati kada vidimo da netko pada“, kaže Cvetin Aničić, redatelj Amaterskog kazališta Branislav Nušić i glavni krivac za organiziranje ovog festivala. „Ove godine poseban akcent stavljamo na to da se nekako ujedinimo mi u kazalištima, udružimo i da kroz zajedničke teme kroz komediju, dramu ili suvremeni teatar, pošaljemo jednu poruku mira, svima. Postoje dvije ključne riječi, a to su rat i mir. U svakoj riječi su po tri slova i pitanje je tko će se opredijeliti za koju riječ. Mi biramo slova mira i već sada educiramo publiku u tome da trebamo biti ravnopravni u svemu i da se nekako očistimo od tih etiketa što su nam drugi nametnuli tijekom našeg odrastanja“, dodaje Aničić.

Bogatstvo jezika i kultura

Kao važan cilj ovog festivala organizatori ističu podsjećanje starije publike ili upoznavanje mlađih s jezicima naših susjeda. „Na festivalu će glumci izvesti svoje predstave na različitim jezicima. Bit će to prigoda da ih se mnogi od nas podsjete, ali i da se naša djeca upoznaju s različitim narječjima, jezicima i kulturama naših susjeda. Tako da će tu biti ijekavice, bit će odigranih predstava na kajkavskom jer nam dolaze i gosti iz Krasice, ali i iz drugih gradova bivše Jugoslavije“, kaže Aničić. Šidska je publika imala prigodu uživati i u komediji Kad ministar prdne kazališnog ansambla iz Pačetina (Hrvatska). Ovu je predstavu režirao upravo šidski redatelj Cvetin Aničić.

„Već deset godina uspješno surađujem i s hrvatskim i sa srpskim kazalištima u Hrvatskoj. U Vinkovcima, Belom Manastiru, Županji i na otoku Visu. Samim tim što sam radio na raznim mjestima u Hrvatskoj, stekao sam nove prijatelje ali i nova iskustva. Rado i često odlazim kod njih i vjerujem da će se ta suradnja nastaviti i produbiti i u budućnosti.“

Kazalište spaja

Predstava kazališnog ansambla iz Pačetina donijela je dosta smijeha i razonode, a u pitanju je bila anegdota o svima nama koji se ponekad poklanjamo nekoj „višoj“ klasi: „Preko prijatelja smo došli do Aničića, jer smo o njemu čuli sve dobro na festivalima na kojima smo sudjelovali. Ostvarili smo lijepu suradnju s njim i sa šidskim glumcima i ona traje već skoro 10 godina. Dugo već dolazimo u Šid, sudjelujemo na ovom festivalu, a i Šiđani su nama uvijek dragi gosti. Kultura i umjetnost može mnogo doprinijeti u spajanju ljudi različitih nacija i naroda i zato smo ovdje, da se družimo i pokažemo drugima da kultura briše sve granice i predrasude o ljudima“, kaže predsjednik pododbora Prosvjeta iz Zagreba i glumac kazališta iz Pačetina Petar Musić.

I na kraju, iz ovog srijemskog mjesta na samoj granici s Hrvatskom, iz kojeg se nažalost u posljednje vrijeme mogu čuti samo neke loše vijesti, glumci poručuju: „Trebamo se zaista prizvati pameti i kroz umjetnost širiti svijest o jednom potpuno normalnom životu. Svi danas živimo pod nekom tenzijom, stresom i nalazimo se u nekim okovima kojih se trebamo osloboditi. Trebamo živjeti život ‘punim plućima’, da o nikome ne mislimo ništa rđavo i onda će sigurno sve funkcionirati mnogo bolje.“

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima