Melinda Šefčić na Salonu mladih

Objavljeno: 09.01.2017. Pregleda: 38

melinda sefcicMelinda Šefčić, jedna od najzanimljivijih umjetnica nove hrvatske scene, podrijetlom iz Subotice, sudjeluje na 33. salonu mladih pod nazivom Troškovnik u Zagrebu. Predstavlja se umjetničko-istraživačkim radom Troškovnik i vrijednost umjetničkog djela, u koji je uključeno deset umjetnika, izlagača na ovogodišnjem Salonu mladih. U istraživanju, kako kaže, propituje bitne probleme vezane za vrijednost i cijenu umjetničkog rada pokušavajući pronaći odgovore na pitanja kao što su kako, kome i za koliko novaca prodati svoje radove, znamo li koja je subjektivna, a koja objektivna vrijednost umjetničkog djela, jesmo li svjesni da kupnjom rada ulažemo u umjetnika i u njegov daljnji razvoj te da kupljeno djelo s vremenom može dobiti na vrijednosti.

Rezultate tog svog istraživanja pokazuje tijekom trajanja 33. salona mladih do 11. prosinca. „Ideja i prijavljivanje ovog rada na natječaj bilo je potaknuta mojim osobnim iskustvom na tržištu umjetnina. Premda sam za vrijeme i nakon zatvaranja samostalne izložbe ‘Introspekcija’ u Galeriji Greta u proljeće ove godine imala nebrojno upita za otkup mojih radova, nisam ih uspjela prodati. Ljudi koji su me kontaktirali za otkup, čuvši za cijenu radova, odmah su odustali od kupnje, s izlikom kako im je to preskupo. Tada sam se zainteresirala za područja umjetnosti i tržišta te vrednovanja umjetničkih djela na nepostojanom hrvatskom tržištu“, kaže Melinda Šefčić.

Salon mladih, 33. po redu a naslovljen Troškovnik, prema koncepciji Martine Miholić i Mije Orsag, predstavlja presjek aktualne likovne scene mlađe generacije, a preispituje modele financiranja umjetničkog rada kao i egzistencije mladih umjetnika. Salon mladih se održava bijenalno u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima