Međunarodna umjetnička kolonija „Stipan Šabić 2014.“

Objavljeno: 12.09.2014. Pregleda: 34

Kolonija-Sabic2014-1Četvrti saziv Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić“ održan je od 19. do 23. kolovoza 2014. godine u Subotici, točnije u vili DDOR-a na Paliću. Na koloniji je ove godine sudjelovalo 14 umjetnika (13 slikara i jedan grafičar) iz Rumunjske, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Riječ je o mahom akademskim umjetnicima različitih generacija, ali i stvaralačkih poetika i pristupa, koji su tijekom pet dana stvarali u mirnom i inspirativnom ozračju obale Palićkog jezera. Nastala djela javnost je mogla pogledati prigodom zatvaranja kolonije, koje je priređeno 23. kolovoza 2014. godine, u dvorištu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Organizator ove likovne manifestacije, koja nosi ime subotičkog slikara i likovnog pedagoga, je Hrvatska likovna udruga „Cro Art“ iz Subotice. Predsjednik udruge Josip Horvat je prigodom zatvaranja kolonije zahvalio sudionicima „što su potaknuli vlastitu duhovnu kreativnost s vrela koje se zove Kolonija 'Stipan Šabić'“.

„Na početku kolonije poželjeli smo vam da tu nađete nadahnuće i da vlastitim Božjim darom ostavite trajnu uspomenu i na ovo četvrto naše druženje, Stipi na čast i spomen. Večeras vam puni radosti, širom otvorena srca i sretni u duši, kažemo hvala što ste istinski ostavili dio sebe na slikama koje su ovdje nastale, tijekom ove kolonije“, kazao je Horvat dodavši i kako su na ovaj način umjetnici dali svoj skromni doprinos i kulturi grada Subotice. „Želimo da svake godine lik i djelo Stipana Šabića budu poticaj i inspiracija nekim novim umjetnicima, čijim stvaralaštvom ćemo jedni druge oplemenjivati“, zaključio je Horvat.

István Némes iz Kaposvára redovito sudjeluje na likovnim kolonijama u Mađarskoj i drugim europskim zemljama. Prvi je put sudjelovao na ovoj subotičkoj koloniji i dojmovi su mu, kaže, izvanredni. „Vladala je iznad svega jedna obiteljska atmosfera, a samo stvaranje u blizini jezera bilo je predivno. Nas je tu bilo iz više zemalja, što obogaćuje samu koloniju, a razne škole i stilovi kojima pripadamo omogućili su nam razmjenu iskustava. Slikam uglavnom vodenim bojama, a zaljubljenik sam u akvarel. Ovdje sam radio i u tehnici akrila, a motivi su mi različiti, to su uglavnom pejzaži iz mojeg unutarnjeg svijeta, slike koje sliče snovima“, kaže Némes.

Kolonija-Sabic2014-2Tudor Francu iz Oradea u Rumunjskoj kao najvažniji segment kolonije ističe razmjenu iskustava s kolegama, čega kako ističe nije manjkalo ni ovdje. „Slikam u različitim stilovima, ali uglavnom apstraktne slike. Ovdje sam radio na nekoj vrsti eksperimenta stvarajući u interakciji s drugim slikarima i mislim da je rezultat dobar. Razmjena ideja s drugim umjetnicima iz različitih dijelova Europe, s različitim umjetničkim iskustvom i znanjem, to je najvažniji aspekt ovakvih umjetničkih okupljanja“, pojašnjava Francu.

Svestrani likovni umjetnik Andrej Németh iz Češke inspiraciju je pronašao u subotičkoj secesiji. „Jedna od zadanih tema bila je secesija u Subotici, te sam pojedine elemente toga stila obradio na svojim slikama. U okviru vlastita stila dočarao sam svoj doživljaj secesije“, ističe Németh.

Mlada subotička slikarica Nora Evetović kaže kako svaka kolonija, pa tako i ova, za umjetnike predstavlja posebno iskustvo. „Upoznala sam umjetnike iz drugih zemalja, te sam obogaćena i kroz poznanstva, ali i nova saznanja o umjetnosti. Inače, bavim se figuracijom i motivima žena, a naslikala sam tri slike u tehnici akrila. Jedna je 'Selfie', a druge dvije, koje su u paru, naslovljene su 'Misice'“, kaže naša sugovornica.

Kolonija-Sabic2014-3Zahvala Paji Đuraševiću
Paji Đuraševiću, vlasniku salaša na kojem se ranije održavala ova, a dugi niz godina i likovna kolonija „Bunarić“, prigodom zatvaranja manifestacije uručena je slika na dar. Sliku, djelo rumunjskog slikara Salageana Ovidiua, uručio mu je predsjednik „CroArta“ Josip Horvat za, kako je naglasio, doprinos likovnoj kulturi ovdašnje hrvatske zajednice.

Umjetničku koloniju zatvorio je Mato Groznica, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. „Tajništvo u kojem radim i pokrajinska administracija u cijelosti podupiru ovakve manifestacije i zbog toga se radujemo. Hvala umjetnicima što su našli vremena, snage i volje doći u Suboticu i ovdje stvarati nekoliko dana. Sretan sam da postoji udruga kakva je 'CroArt', koja sve ovo organizira. Ljudi koji to rade svakako rade s velikim samoodricanjem. U tom smislu za ovakve pothvate Pokrajinsko tajništvo za upravu, obrazovanje i nacionalne zajednice imat će razumijevanja, u onoj mjeri koliko je to moguće“, rekao je Mato Groznica.

Tekst i fotografije: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima