Međunarodni dan seoskih žena obilježen u Subotici i Tavankutu

Objavljeno: 23.10.2012. Pregleda: 44

dan seoskih zena2012-1Središnja manifestacija Međunarodnog dana seoskih žena ove je godine održana u Subotici 13. listopada 2012. godine. U program je bilo uključeno 40 vojvođanskih općina i preko 150 seoskih udruga žena, koje su se predstavile različitim rukotvorinama, prehrambenim proizvodima i suvenirima.

Početak manifestacije obilježen je otvorenjem dviju izložbi: „Portreti seoskih žena u Vojvodini" Udruge građana Vojvođanska-regionalna inicijativa iz Novog Sada, te slika od slame pod nazivom „Žena inspiracija" članica HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta, nakon čega je uslijedio program na Trgu slobode, koji su otvorili Miroslav Vasin, pokrajinski tajnik za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i glumica Mira Banjac.

dan seoskih zena2012-4-1-mNa programu su se u reviji narodnih nošnji, koja je uslijedila, predstavile brojne nacionalne zajednice Vojvodine, a u okviru nje članice HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta predstavile su tradicijsko odijevanje Hrvatica Bunjevaka.

Udruga slamarki iz Tavankuta koja djeluje pri HKPD-u „Matija Gubec" više puta se uključivala u manifestacije koje promiču i problematiziraju status žene u suvremenom društvu, ali i status žena na selu. Jedna od takvih manifestacija jest i Međunarodni dan seoskih žena, koji se obilježava 15. listopada, a koji je ustanovljen Rezolucijom Glavne skupštine UN-a 2007. Tavankućanke su ovaj dan obilježile programom koji je održan u nedjelju, 14. listopada 2012. godine, u prostorijama Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Slamarke su predstavile svoje ovogodišnje radove od slame, a gošće iz Subotice, koje se bave vezom i šlingom, na izložbi su prikazale svoje stvaralaštvo.

dan seoskih zena2012-2Članice ženske udruge „Koštana" iz Karavukova predstavile su gastronomske proizvode karakteristične za njihov kraj. Predstavnice ženskih udruga i sudionice, kao i brojne Tavankućane, pozdravila je Vesna Šijački, ravnateljica Zavoda za ravnopravnost spolova iz Novog Sada, koja je predstavila manifestaciju kojom se obilježava Međunarodni dan seoskih žena, a koja se u Vojvodini obilježava od 2009. te je nakon Novog Sada, Sombora i Inđije ove godine obilježena u Subotici, ali i u Tavankutu.

U kulturno-glazbenom dijelu programa, održanom u tavankutskom Domu kulture, nastupili su učenici hrvatskog odjela OŠ „Matija Gubec", tamburaški orkestar HKPD-a „Matija Gubec", „Đurđinske cure" iz Đurđina te pjevačka skupina „Kraljice Bodroga" iz Bačkog Monoštora.

dan seoskih zena2012-3Tamburaški odjel HKPD-a „Matija Gubec" svojim je godišnjim koncertom obogatio program obilježavanja Međunarodnog dana seoskih žena u Tavankutu. Stručni voditelj tamburaškog odjela Vojislav Temunović uvježbao je skupinu tamburaša, kojih u ovome odjelu ima pedesetak, od kojih veliki tamburaški orkestar broji trideset članova, dok je mlađih polaznika dvadeset. Oni nastavljaju tradiciju tamburaške glazbe u Tavankutu, koju su mladima u Tavankutu prenosili vrhunski voditelji poput Pere Tumbas Haje, Stipana Jaramazovića te Vojislava Temunovića. Na repertoaru koncerta čuo se „Vilin ples", „Slavujev poj", filmske numere iz filmova „Iznad duge", „Larina pjesma"... Kao solisti nastupili su Kristina Crnković i Martin Vojnić Mijatov.

Tekst: Ivica Dulić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima