Mikini dani 2017. u Beregu

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 32

mikini dani u Beregu sl.1Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega priredilo je Mikine dane, manifestaciju koju ova udruga organizira od 1998. godine. Mikini dani održavaju se u čast Mike Ivoševa Kuzme, čuvenog violinista iz Berega. „Kraj Dunava sva su sela mala, Šokica se Bunjevcu dopala, biće vina, šatri i dvoprega a sviraće Mika iz Berega, Mika svira, sve se zaboravi, ne znaš da l‘ je u snu il‘ na javi“, ovo su stihovi pjesme Ne mogu se tačno setit leta Zvonka Bogdana u kojoj je kao vrsni glazbenik opjevan i Mika Ivošev Kuzma, a kako i ne bi kada se nekdašnji svatovi, igranke i prela nisu mogli ni zamisliti bez Mike i njegove tamburaške bande.

Ali nisu Mika i njegov orkestar bili samo glazbenici za pučka veselja, već su sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća snimali i za Radio Zagreb. I kao što je Zvonko Bogdan Mikino ime i glazbeno umijeće zauvijek sačuvao kroz svoju pjesmu, tako i Berežani čuvaju sjećanje na svog Miku, ali na nešto drugačiji način – Smotrom tamburaša Mikini dani.

Ovogodišnji Mikini dani održani su u subotu, 15. srpnja, a ugostili su: Tamburaški sastav HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, KUD Valentinovo iz Zagreba, KUD Klasje Slavonije iz Antunovca i gošće iz Vinkovaca Etno udrugu Vrijedne ruke.

Kultura sjećanja

Mikine dane otvorila je Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Ovo što danas vi radite je kultura sjećanja, ali ne zato što želite živjeti u prošlosti već zato što budućnost želite graditi s mladima. Danas su mi rekli da je u Beregu mnogo praznih kuća, ali ja želim mikini dani u Beregu sl.2vjerovati da je zvuk violine, tamburaša i pjevača budućnost koja nastaje“, kazala je Čeliković.

Na početku Mikinih dana obratio se i predsjednik bereške udruge Milorad Stojnić koji se posebno zahvalio Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu koje je dalo potporu održavanju ove manifestacije, kao i Gradu Somboru.

Gosti iz Hrvatske

„S Berežanima surađujemo pet godina. Oni su bili gosti na našoj 10. jubilarnoj smotri u Zagrebu, a mi smo sada došli u uzvratni posjet. Obišli smo Poljsku, Češku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, a evo zahvaljujući našim prijateljima iz Berega ovo je prvi puta da gostujemo u Srbiji, Vojvodini. Naši članovi su treće životne dobi, imamo 76 članova koji su aktivni u šest sekcija. U Beregu smo predstavili igre iz Zagorja“, kaže predsjednica KUD-a Valentinovo iz Zagreba Ljubica Orač.

Gošćama iz Vinkovaca Bereg i domaćini toliko su prirasli srcu da su dvije godine za redom sudionice Mikinih dana.

„Naše osnovno poslanje je čuvanje starih tehnika ručnih radova i njihovo prezentiranje kako bismo ih sačuvali od zaborava. Prošle godine prikazale smo našu kolekciju odjeće u zlatovezu i reviju crveno-bijele odjeće. I ove godine predstavit ćemo se s dvije kolekcije. Prva nosi naziv „širite se šlingani rukavi“, a mi bi još dodale „hvatajte se do mene bećari“, a druga je kolekcija čipki. Slavonija ima puno vrijednih žena, ali mi smo uspjele pronaći put do publike. Shvatile smo da su revije način da tradiciju povežemo s današnjim okruženjem“, kaže predsjednica Etno udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca Željka Renić.

Kraj službenog programa nije bio kraj ovogodišnjih Mikinih dana, a za nastavak su se pobrinuli Marija Pavković Snaša i Tamburaški sastav Zlatno klasje.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima