„Mikini dani“ u znaku tambure i fiša

Objavljeno: 01.07.2009. Pregleda: 67

Mikini dani 2009.Prva manifestacija zajedničkog projekta institucija kulture podunavskih Hrvata Šokaca „Šokci i baština", „XII. Mikini dani", održana je 21. lipnja u Bačkom Bregu. U spomen na glazbenu legendu ne samo svojega rodnog mjesta, nego cijele regije, Miku Ivoševa Kuzmu, Berešci su 1996. godine utemeljili ovu glazbenu manifestaciju koja traje.

Ovogodišnji Mikini dani najavljeni su intoniranjem zajedničke himne udruga kulture podunavskih Hrvata-Šokaca, pjesme „Šokadija" Sonćanke Božane Vidaković.

Poslije pozdrava predsjednika HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević" Stipana Katačića, brojnim uzvanicima iz svijeta politike, diplomacije, kulture i gospodarstva iz Vojvodine, Hrvatske i Mađarske, „XII. Mikine dane" otvorila je konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš Pečkaj.

„Generalni konzulat Republike Hrvatske uvijek će s velikom radošću i s puno srca podržavati manifestacije kojima čuvamo jezik, običaje i tradiciju Hrvata ovdje u Vojvodini. Nek zapiva i zapleše Šokadija! Otvoreni su Mikini dani!" - rekla je, među ostalim, gospođa Njikoš.

tamburaski sastav dunavac svojom je svirkom otvorio smotru-malaOrganizator manifestacije, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Silvije Strahinir Kranjčević", ove je godine po dvanaesti put okupilo one kojima je tambura ljubav, a mnogima i kruh. Mikin duh lebdio je u sitnoj kiši smiraja prvoga ljetnoga dana. Osam tamburaških sastava, osam bisera glazbe, onakve glazbe kakva je bila u Mikinoj duši i violini. Tamburaški sastavi „Dunavac", „Đuvegije" iz Sombora, HKUPD „Mostonga" iz Bača, HKUPD „Tomislav" iz Golubinaca, „Zlatni zvuci" iz Sombora, KUD „Nikola Šubić Zrinski" iz Petrijevaca, Republika Hrvatska, „Tandora" iz Sonte i „Još ovu noć" iz Sombora na ljetnoj pozornici u Beregu sviralo je i pjevalo brojnim uzvanicima i gledateljima.

natjecatelji u kuhanju fisa zavrtili su kotlice-malaPored glazbe, manifestaciju je obilježilo i natjecanje majstora kuhanja ribljeg paprikaša. Po odluci prosudbenog povjerenstva koje su tvorili predsjednik općine Sombor Nemanja Delić, predsjednik sonćanske KPZH „Šokadija" prof. Zvonko Tadijan i predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor" iz Sombora Šima Raič, ovogodišnji pobjednik je Josip Ilić iz Bačkog Brega.

 

i pored kise beresci su pozdravili dio svoje tradicije

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima