Mini intervju: Marin Piuković

Objavljeno: 08.01.2017. Pregleda: 50

marin piukovicSubotičanin Marin Piuković angažiran je u Udruzi novinara Cro-info kao video montažer više od pola godine. Student je Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Edukons u Subotici, a u slobodno vrijeme voli ići u teretanu.

Kako je počela tvoja priča vezana za kameru i montiranje?

Proljetos su me pozvali iz UN Cro-info da počnem raditi kao montažer i kamerman. Prihvatio sam i iako nisam imao puno iskustva u tom poslu, brzo sam svladao osnovne stvari, koje su mi bile potrebne za rad. Učio sam iz bilježaka prethodnog kamermana, a najviše mi je pomogao videonovinar Josip Stantić. On mi je dao osnovne upute za rad, a u početku sam išao s njim i pratiti događaje gdje mi je skretao pozornost na značajne stvari u ovome poslu i učio me kako se prave dobri kadrovi te kako uzimati izjave od ljudi, kako ih snimati...

Što tvoj posao video montažera obuhvaća?

Radim kao montažer, a ponekad kad je to potrebno uzmem kameru i snimim određeni prilog na terenu. Posao montažera obuhvaća sve tehničke segmente u pripremi programa, poput namještanja kamere i željenog kadra snimanja, pripremu učitavanja teksta koji spikerica čita, a potom dolazi do finalne obrade snimljenog materijala gdje se mora naročito paziti da se usklade slika i ton, te naravno uskladiti sve prijelaze između priloga uz što manje tzv. praznog hoda. Pored petominutne dnevno-informativne emisije Cro-info vijesti, snimam i dvije polusatne tjedne emisije – Motrišta i Zlatna škatulja.

Je li bilo treme s početka?

Jeste, bilo je treme. Uvijek je ima malo, ali ne u tolikoj mjeri kao u početku. Sjećam se jednog od svojih prvih priloga – Svetislav Milanković je dovodio neke goste u Suboticu i dogovorili smo se s njim za priču o tome. Imao sam veliku nervozu u stomaku, al' sam baš ponosan na taj prilog...

Imaš li uzora u poslu koji radiš?

Divim se radu Josipa Stantića. Kad pošalje video uvijek ga pregledam, sviđa mi se kako izgledaju njegovi kadrovi i pokušavam pokupiti neke „fore“ od njega.

Voliš li ovaj posao?

Mogu reći da sam se u potpunosti pronašao u ovome poslu. Interesantan je i dinamičan. Također, zanimljivo mi je i to što sam uvijek u centru događanja. Uvijek je akcija. Drago mi je i što smo svi mladi u Cro-infu i što smo ekipa koja se međusobno razumije i s velikim entuzijazmom svakodnevno pristupa kreiranju dnevnog informativnog programa na hrvatskom jeziku.

Imaš li vremena za još neke aktivnosti pored obveza koje iziskuje studiranje i Cro-info?

Iako mi je svaki dan dosta dinamičan, uglavnom se dobro organiziram i ostane mi i slobodnog vremena. Za to vrijeme najviše volim otići u teretanu jer me to opušta i ispušni mi je ventil. Kada sam ondje fokusiran sam samo na trening i odmaram se od svega ostaloga.

 

                                                                                                                                                           Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima