„Mladost pleše“u Maloj Bosni: Korak prema kulturnoj i nacionalnoj toleranciji

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 47

mladost plese 2010-1-mČlanovi Hrvatske udruge kulture „Lajčo Budanović" iz Male Bosne priredili su 6. studenoga, osmu po redu folklornu manifestaciju pod nazivom „Mladost pleše". U mjesnom Domu kulture brojnoj su se publici, osim domaćina, pjesmom i plesom predstavili i članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" iz Tavankuta, ogranak Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo" iz Starog Žednika, te gosti iz Republike Hrvatske - Kulturno­umjetničko društvo „Dukati" iz Svinjarevaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta", ogranak iz Darde.

Hrvatska udruga kulture „Lajčo Budanović" osnovana je 2002. godine, od kada se kontinuirano održava ova manifestacija, na koju se rado odazivaju kulturno-umjetnička društva iz Vojvodine, ali i Republike Hrvatske, kaže predsjednik Udruge Stipan Dulić i dodaje:

„Uvijek imamo goste iz različitih kulturno-umjetničkih društava, iako neka od njih, poput 'Silvija Strahimira Kranjčevića' iz Bačkog Brega i Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva 'Matija Gubec' iz Tavankuta, sudjeluju na našoj manifestaciji gotovo svake godine. Osim toga, večeras su po prvi puta kod nas nastupili i članovi dvaju društava iz Republike Hrvatske, kod kojih smo mi gostovali tijekom ove godine".

mladost plese 2010-2Uz domaćina Stipana Dulića prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, pri čemu je naglasio važnost folklornih aktivnosti u seoskim sredinama:

„Iako se ovakve manifestacije možda čine malim, godišnjim događajem, one ipak predstavljaju značajan kulturni element sela, a u HUK 'Lajčo Budanović' to osobito vrijedi, jer udruga okuplja podjednako i mlade, ali i starije mještane Male Bosne", rekao je Bačić.

Tijekom večeri moglo se vidjeti bogatstvo folklornog stvaralaštva prikazanog kroz različitost narodnih nošnji, plesova, običaja, koje stoljećima čuva hrvatski narod ovoga kraja.

Međutim, manifestacija u Maloj Bosni značajna je i s gledišta uspostavljanja suradnje na kulturnom planu između hrvatske i srpske manjine u dvjema državama.

mladost plese 2010-3Uzvratni posjet članova ogranka Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta" iz Darde svjedoči o uzajamnoj potrebi da se učini korak naprijed u prekograničnoj suradnji, što je potvrdio i predsjednik pododbora ovoga društva u Dardi, a ujedno i ravnatelj Uprave za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa u Republici Hrvatskoj, Mirko Marković:

„S obzirom da sam član Mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina, smatrao sam kako bi trebali poraditi na prekograničnoj suradnji, te su tako folkloraši iz Male Bosne bili naši gosti u lipnju, prilikom proslave Dana općine Darda, a mi smo sada uzvratili posjetom, te vjerujem da je publika imala prilike vidjeti nastup jednog dobrog društva i veselim se budućoj suradnji", rekao je Marković i dodao, da je smisao sastanaka Mješovitog odbora upravo uspostavljanje što bolje suradnje između srpske i hrvatske zajednice, koje imaju sličnu manjinsku problematiku, te je suradnja u području kulture prva instancija za uspostavljanje dobrih odnosa, jer kulturno­umjetnička društva pomažu u očuvanju nacionalnog identiteta, kulture, jezika.

U Dardi djeluju hrvatsko, srpsko, mađarsko i romsko kulturno-umjetničko društvo. Ogranak Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta" okuplja članove različitih nacionalnosti u folklornu, glazbenu i likovnu sekciju, a osobito se ponose titulom prvaka Europe u srpskom folkloru dijaspore.

mladost plese 2010-4Što se tiče izvora financiranja rada manjinskih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj, Marković ističe da je situacija u određenoj mjeri bolja nego u Srbiji, s obzirom na postojeće ekonomsko stanje u državi. Društva se, kaže, financiraju iz državnog proračuna, putem Savjeta za nacionalne manjine, u čijem sastavu djeluju saborski zastupnici nacionalnih manjina, koji raspodjeljuju sredstva za očuvanje kulturnog amaterizma, među kojima su i nastupi kulturno-umjetničkih društava. Osim toga, društva mogu aplicirati i na općinske i županijske natječaje", naveo je Marković.

Publiku su tijekom večeri osobito razveselili šokački običaji, te nasmijao i poneki bećarac, koji su izveli članovi HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega. Dugogodišnja suradnja s društvom iz Male Bosne je na obostrano zadovoljstvo, kaže predsjednica bereškog društva Tamara Lerić:

„Volimo tu doći, jer nas uvijek lijepo dočekaju, te se ugodno osjećamo. Prikazali smo večeras šokačke igre i pjesme, koje su izveli članovi u dobi od 7 do 77. Bakice koje nastupaju su pune elana, jer vole naše običaje i, za razliku od mladih, redovito dolaze na probe. Očekujemo uzvratni posjet djece iz Male Bosne na našoj, već tradicionalnoj proslavi Sv. Nikole, koju ćemo u Bačkom Bregu prirediti 4. prosinca", najavila je Tamara Lerić.

Tekst: Marija Matković
Slike: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet iz tjednika Hrvatska riječ, broj 400 od 12. studenoga 2010.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima