Na lemeškoj kalvariji

Objavljeno: 11.09.2016. Pregleda: 54

na lemeskoj kalvarijiMolitvena skupina Gospinih štovatelja iz Lemeša ugostila je u subotu, 3. rujna, članove Karmelskog svjetovnog reda iz Sombora na lemeškoj kalvariji u kapeli Blažene Djevice Marije Posrednice milosti u okviru planiranih hodočašća reda u godini milosrđa pod nazivom Put molitve i ljubavi prema Isusu i njegovoj Majci Mariji. Bila je ovo prva prigoda da je organiziran susret ovakvoga tipa između Sombora i Lemeša koji su udaljeni svega 12 km, a većina nazočnih hodočasnika nije ni mogla pretpostaviti gdje i kako izgleda lemeška kalvarija. Cijeli program zamišljen je pod geslom S Božjom pomoći prinesimo naše čisto srce Majci Božjoj na dar.

Po prijemu hodočasnika Željko Zelić pozdravio je nazočne ispred župne zajednice domaćina i kao suorganizator posjeta te u kratkim crtama upoznao goste s poviješću kapele. Molitveno zajedništvo počelo je molitvom krunice u čast sedam žalosti Blažene Djevice Marije koju je predvodila molitvena skupina domaćina. Ispred gostiju o škapularu, zadaćama, obvezama i povijesti somborskog trećeg reda citatima oca Gerarda Tome Stantića govorila je poglavarica Karmela Malenić, drugi suorganizator, da bi u nastavku a prije svete mise izmolili svakodnevne molitve reda OCD. Susret dvaju molitvenih tijela imao je zadaću razmjene iskustava, povezivanje i međusobno upoznavanje pa je tako planski prezentirana različitost pučke i molitve trećeg reda.

Svetu misu održao je vlč. Zlatko Žuvela OCD, duhovni asistent reda, spominjući u konciznoj propovijedi značaj hodočašća nekada i sada. Posebno je bilo lijepo kompariranje ljudske prirode u grijehu i penjanja uz brdo kalvarije gdje se iz doline suza i patnje uspinjemo k vrhu pobjede, čisti, rasterećeni i zahvalni. U molitvu vjernika uključeni su svi potrebiti, bolesni, odsutni članovi reda i obitelji nazočnih, vladajući u društvu, prosvjetni i zdravstveni radnici, siromašni i dragi nam pokojni. Po završetku mise gosti su obišli vidikovac na kapeli kako bi uživali u zalasku sunca, zabilježili panoramu i ovjekovječili svoju nazočnost. U predvečerje po završetku oficijelnog dijela hodočašća druženje je nastavljeno u Svečanoj sali Mjesne zajednice. Na koncu mise otpjevana je himna gostujućeg reda K Mariji miloj Majci dok je pred polazak u znak zahvale za hodočašće, blagovano obilje svete mise i domjenka i uspostavljanje kontakta otpjevana pjesma O divna Djevice.

Bratskom zajedništvu nazočilo je dvadeset gostujućih i dvanaest domaćih vjernika.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Z.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima