Nastup Lovre Peretića u Novom Sadu

Objavljeno: 08.06.2021. Pregleda: 44

peretić gitaristaU okviru 15. Vojvođanskog festivala klasične gitare, koji je održan od 21. do 24. svibnja 2021. godine u Novom Sadu, svoj talent prikazao je i nagrađivani gitarist iz Zagreba, prošlogodišnji pobjednik EuroStringsa Lovro Peretić. 
Veoma uspješan na brojnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, Lovro Peretić se u Novom Sadu predstavio s četiri skladbe, među kojima su djela kultnoga Bacha i mladog turskog skladatelja Ozana Coskuna te fantazija na motive iz Verdijeve La traviate.

Prvi nastup u Srbiji

Peretić je za Hrvatsku riječ izrazio veliko zadovoljstvo održanim nastupom, festivalom, ali i Gradom Novim Sadom kog je posjetio prvi put, a koji, kako je rekao, ima dosta sličnosti sa Zagrebom. Ovaj dobitnik najviših nagrada Sveučilišta u Zagrebu i predstavnik Hrvatske na mnogim značajnim festivalima, istaknuo je kako nastup u Srbiji ima veliki značaj za njega. 
„Nastup u Novom Sadu, Srbiji, ima veliki značaj jer prvi put nastupam ovdje i volio bih se dobro  predstaviti na ovom području. Bilo bi mi drago ostaviti dobar dojam i podijeliti neke lijepe trenutke s publikom. Nadam se da će ovo biti prvi od brojnih gostovanja u Srbiji, ali se nadam i mnogo većoj publici budući da je sada zbog epidemiološke situacije dozvoljeno samo 15 ljudi", izjavio je Peretić.

Uživo ili online

Kako je naveo perspektivni gitarist mlađe generacije, ovo je njegov prvi nastup uživo nakon mnogo vremena zbog epidemiološke situacije. Ipak, sve se polako vraća u normalu te ga uskoro očekuju nastupi u Sarajevu, Zagrebu, Italiji, Španjolskoj, Danskoj…
„Zbog epidemije nismo mogli više uživo nastupati što je, na početku, bilo zanimljivo. Koncerti su se prebacili na online format pa smo često morali snimati snimke i to je jedno novo, zanimljivo iskustvo. Prvi put sjesti ispred kamere i svirati za kameru bez publike je dosta neobičan osjećaj, ali evo nakon godinu i pol dana, koliko to sve traje, imao sam i dosta takvih koncerata pa se na to čovjek također navikne", zaključio je Peretić i naglasio kako je dobra stvar to što je za svo ovo vrijeme počeo više cijeniti koncerte uživo.
U Kulturnoj stanici Egység, gdje je Vojvođanski festival klasične gitare bio održan, osim Peretića, nastupili su i Rastko Marinković i Petar Popović iz Srbije, zatim Đani Šehu iz Bosne i Hercegovine i Cristina Galietto iz Italije. Na jubilarnom festivalu, publika je, osim nastupa, imala prilike čuti i predavanje „Wellness u muzici, psihički i fizički izazovi prilikom nastupa", pogledati digitalnu izložbu „Povijest klasične gitare u Vojvodini", a održane su i majstorske radionice s domaćim i inozemnim profesorima-predavačima.
Festival je realiziran u okviru prve europske platforme za klasičnu gitaru EuroStrings, koja okuplja najznačajnije festivale gitare u Europi, uz sufinanciranje Kreativne Evrope. Kako organizatori navode, predstavlja i odličnu uvertiru za 2022. godinu, kada će Novi Sad ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima