Nazire li se kraj postojanja jedne hrvatske udruge u Srijemu?

Objavljeno: 26.01.2018. Pregleda: 36

LjubaTrend emigriranja sve je izraženiji i u mjestima u Srijemu. U potrazi za sretnijom budućnošću i mladi i stari u sve većem broju odlaze u inozemstvo. Takva porazna realnost prisutna je i u mjestu Ljuba, selu šidske općine. U posljednjih godinu dana iz tog sela je u Slovačku, Austriju, Njemačku i Kanadu otišlo čak 25 obitelji. Nažalost, trend iseljavanja se nastavlja, a u selu je danas ostala uglavnom starija populacija. Samo nekolicina onih koji su ostali zaposleno je u obližnjim tvornicima. Ostatak mještana se bavi poljoprivredom i stočarstvom, a oni koji imaju hrvatska dokumenta zaposlenje su potražili u obližnjem Iloku, mjestu u Hrvatskoj s kojim se ovo selo graniči.

Cjelokupna situacija utjecala je i na manji broj kulturnih aktivnosti i događanja. Nekoliko kulturno-umjetničkih društava prestalo je s radom. Među njima i Hrvatsko kulturno društvo Ljuba koje je prije samo četiri godine s puno entuzijazma i ljubavi počelo s radom. Rukovođenje ovim Društvom, prepušteno je jednoj osobi, potpredsjednici Željki Donković koja je, kako kaže, bespomoćna da nešto promijeni jer mladih i zainteresiranih za nastavak rada folklornog odjela više nema.

Selo bez mladih

Smješteno na južnim padinama Fruške gore, u neposrednoj blizini Hrvatske, Ljuba pruža sve idealne uvjete za zemljoradnju, vinogradarstvo i voćarstvo. Stočarstvo zauzima značajno mjesto u ostvarivanju prihoda kućanstvima, jer se vrši uslužni tov goveda, a u posljednje vrijeme i proizvodnja mlijeka. Međutim, svim tim poslovima danas se bave stariji mještani, koji su bili primorani ostati u selu.

„Situacija je jako loša u selu“, kaže predsjednik Mjesne zajednice Danijel Mitrov dodajući, „obitelji se u sve većem broju iseljavaju, a stariji umiru. Nestalo je života u selu. Samo u posljednjih mjesec dana u Slovačku je otišlo 12 mještana. Gospodarstvo u šidskoj općini je dosta loše. Posla, pogotovo za mlade, nema. Samo desetak njih rade u tvornicima u susjednim mjestima. U Iloku ima posla za sezonske poslove tako da oni koji imaju hrvatska dokumenta odlaze tamo raditi. Mladih ima, ali malo. To su uglavnom učenici koji pohađaju osnovnu školu u selu i u susjednom Erdeviku“, kaže Mitrov.

Prazne prostorije za rad

U centru sela smješten je Dom kulture gdje se nalaze i prostorije za rad kulturnih udruga: Slovačkog kulturno-umjetničkog društva, HKD-a Ljuba i Udruženja žena. U njoj je i velika dvorana u kojoj su se samo prije godinu dana organizirale svečanosti, proslave kulturnih udruga, igranke za mlade. Prostorije, kao i dvorana, sada su prazne a obilazi ih jedino predsjednik mjesne zajednice koji se ujedno i stara o njima.

„Teška ekonomska situacija se nažalost odrazila i na rad kulturno-umjetničkih društava u selu. Veliki broj članova se također odselio. Nema više kulturnih aktivnosti jer nemamo mladih, a starijima nije do plesa i pjesme. Bespomoćni smo da nešto promijenimo a poražavajuće je što se ne nazire boljitak ni u bližoj budućnosti. Perspektivu vidim tek možda za nekih dvadeset godina. Možda će se tek tada nešto promijeniti“, ističe predsjednik mjesne zajednice.

Usprkos potpori, nema perspektive

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Ljuba počelo je s radom 21. travnja 2013. godine. S puno ljubavi i entuzijazma pokrenuli su rad svoje udruge i za kratko vrijeme obrazovali dva folklorna odjela za starije i mlađe članove.

„Sve je lijepo funkcioniralo prve tri godine. Redovito smo se okupljali na probama, za kratko vrijeme su naše bake i žene iz sela izradile nošnje i bili smo zaista sretni kada smo počinjali. Redovito smo sudjelovali na svim manifestacijama i proslavama kako u Srijemu, tako i u Hrvatskoj. Općina Šid i mjesna zajednica nam je ustupila i opremila prostorije za rad naše udruge. Dolazio nam je redovno i koreograf iz Srijemske Mitrovice koji nam je i postavio koreografiju s kojom smo se predstavljali. Imali smo dva folklorna odjela starijih i mlađih, po 12 članova. Sve je bilo u redu do prošle godine kada nam je predsjednica udruge Marijana Petrović otišla raditi u inozemstvo. Ja sam nastavila okupljati članove na probama, redovito smo sudjelovali na svim natječajima, kako Veleposlanstva Hrvatske tako i Hrvatskog nacionalnog vijeća, Općine Šid i imali smo financijsku potporu od svih njih“, kaže potpredsjednica udruge Željka Donković.

Situacija se promijenila ove godine. Sve je bilo manje zainteresiranih, a i veliki broj članova potražio je bolje mjesto za život.

„Redovito smo pisali projekte za natječaje, a ove godine to nismo uradili. Nema svrhe. Ta sredstva treba opravdati, a kako kada nema ljudi niti aktivnosti. Sama ne mogu ništa promijeniti. Ostao je manji broj nas koji imaju želju nastaviti s radom. Možda bi se i moglo nešto promijeniti, okupiti i starijih mještana, motivirati ih, ali nema tko to uraditi. Oni koji bi to mogli uraditi su naši članovi, koji su otišli tražeći bolje uvjete za život“, kaže potpredsjednica. 

„Meni je žao što Društvo nije opstalo. Po svemu sudeći ćemo se i ugasiti, jer tijekom cijele godine nismo imali niti jednu aktivnost niti se nazire da će ih biti. Postojanje jedne udruge ima smisla ako ima ljudi. Nas nema dovoljno. Svatko tko je mogao, otišao je tražeći bolje uvjete za život, a i sama planiram otići. Borba za egzistenciju, nažalost, ugasila je onu želju za postojanjem udruge, koja je bila tako jaka na početku našeg rada“, kaže nam na kraju razgovora Željka Donković.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima